Francija gre v finale, za tretje mesto igrata Hrvaška in Maroko

Francija se je z zmago proti Maroku z 2:0 uvrstila v finale svetovnega prvenstva. Zadetka sta dosegla Theo Hernandez in Kolo Muani. Francozi bodo v nedeljo v finalu igrali z Argentino. Maročani bodo za tretje mesto v soboto od 16. ure igrali s Hrvaško.

V zadnjem trenutku pred začetkom tekme so Maročani zaradi poškodbe ostali brez standardnega štoperja Aguerda, zamenjal ga je Dari. Za Francoze nista igrala Upamecano in Rabiot, ki je zadnji trening izpustil zaradi bolezni. Francija je tekmo začela z golom, ki ga je v peti minuti dosegel Theo Hernandez. 

Antoine Griezmann je podal do Mbappeja, ki je strel blokiral, žoga pa se je odbila do Thea Hernandeza, ki je zadel za vodstvo aktualnih svetovnih prvakov. Maroški branilec El Yamiq je v tej akciji slabo reagiral.

Tekma polna priložnosti

Francozi bi lahko vodstvo še povišali v 17. minuti, ko je Giroud zadel vratnico. Saiss je naredil napako, francoski sredinski napadalec pa mu je žogo odvzel v nevarnem območju. Streljal je z roba kazenskega prostora, a je zadel vratnico. Sredi prvega dela so Maročani ostali brez še enega standardnega štoperja, kapetana Saissa. Namesto njega je vstopila Amallah.

Najlepšo priložnost je imel Maroko v 44. minuti. Po kotu je s škarjicami streljal El Yamiq, njegov poskus je ubranil Lloris, žoga pa se je od vratnice odbila v ven, francoska obramba pa jo je nekako izbila.

Za potrditev zmage je zadel Kolo Muani

Maročani so v drugi polčas vstopili odlično. Bili so boljši in si ustvarili nekaj dobrih situacij pred francoskimi vrati. A na začetku prvega dela so ostali brez še enega zvezdnika. Mazraoui je moral izostati, prav tako zaradi poškodbe. Francozi so se branili skoraj ves drugi polčas, nato pa je z menjavami zadel Deschamps.

Za 2:0 je v 80. minuti, takoj potem ko je s klopi vstopil namesto Dembeleja, zadel Kolo Muani. Največje delo je opravil Mbappe, ki je najprej na levi strani preigraval Marcusa Thurama, nato pa po povratni žogi nase potegnil tri igralce. Na drugi strani sebe je videl Kolo Muanija in mu podaril popolno žogo. Francoski krilni nogometaš je le potisnil žogo v prazno mrežo.

Maroko je imel najlepšo priložnost v sodnikovem dodatku. Hamdallah je poskušal žogo iz bližine usmeriti v gol, a je Kounde poskus odbil. V finalu svetovnega prvenstva se bosta v nedeljo od 16. ure pomerili Francija in Argentina. 

Foto: EPA