Francija: Identifikacija in možen izgon tujcev zaradi radikalizma

Francija je v luči nedavnega umora učiteljice v severovzhodnem mestu Arras povečala svojo protiteroristično pripravljenost na najvišjo raven. Učitelja Dominique Bernarda je prejšnji petek v srednji šoli zabodel 20-letni Rus Mohamed Mogouchkov, rojen v Republiki Ingušetiji, ki je v Francijo prišel leta 2008. Dogodek se je zgodil le tri dni po tragični smrti Samuela Patyja, učitelja, ki ga je zabodel islamist. Vlada je poudarila, da ne poskuša stigmatizirati nobene skupnosti, kljub temu, da sta oba napadalca iz Kavkaške regije.

Na pobudo predsednika Emmanuela Macrona bo francoska administracija izvedla pregled, s ciljem ugotovitve, katere tujce z dosjejem radikalizma je mogoče izgnati iz države. Lokalne oblasti imajo 48 ur časa, da pregledajo dosjeje, sestavljene s strani tajnih služb. Macronov svetovalec je za medije povedal, da želi Macron biti “neizprosen proti vsem, ki podpirajo sovraštvo in teroristične ideologije.”

Minister za notranje zadeve, Gérald Darmanin, je oblastem naročil, da posebno pozornost namenijo mladim iz Kavkaške regije. Darmanin je tudi poudaril, da obstaja okoli šestdeset dosjejev ruskih državljanov, med katerimi so nekateri tudi iz Čečenije. Pogovore z Rusijo glede teh izgonov namerava nadaljevati, kljub nedavnemu zastoju v krepitvi odnosov zaradi vojne v Ukrajini.

Mohamed Mogouchkov je bil več tednov pod nadzorom tajnih služb zaradi suma povezave z islamskim fundamentalizmom. Leta 2014 je bil predmet postopka deportacije, ki pa nikoli ni bil izveden. Njegova družina ima že kar bogato zgodovino povezav z ekstremizmom: njegov oče je bil izgnan zaradi povezav z islamističnim ekstremizmom, medtem ko je najstarejši sin trenutno v priporu v Franciji zaradi vpletenosti v pripravo terorističnega napada.

vir Foto: Wikimedia Portal24