Francija izvolila parlament, kjer nihče ne bo imel absolutne večine, premier Attal odstopil

Emmanuel Macron [Foto: Wikimedia Tiskovna služba predsednika Ruske federacije]

Francija izvolila parlament, kjer nihče ne bo imel absolutne večine, premier Attal odstopil

Francija je na nedeljskih volitvah izvolila parlament, kjer nihče ne bo imel absolutne večine. V nepričakovanem zasuku je leva koalicija zasedla prvo mesto pred skrajno desnico, kar bi lahko preprečilo Nacionalnemu zboru (RN) Marine Le Pen oblikovanje vlade. Prve ocene kažejo, da bo parlament razdeljen na tri velike skupine z zelo različnimi platformami in brez tradicije skupnega delovanja, kar bi lahko pomenilo obdobje nestabilnosti, razen če bo skrajna levica z drugimi strankami dosegla dogovor o sodelovanju.

Nova ljudska fronta (NFP) naj bi po zadnjih napovedih televizije BFM osvojila med 182 in 193 sedežev od skupno 577. To je hud poraz za francoskega predsednika Emmanuela Macrona, čigar sredinsko zavezništvo, ki ga je oblikoval v podporo svoji prvi predsedniški kandidaturi leta 2017, je osvojilo med 157 in 163 sedežev, kar ga postavlja na drugo mesto. Rezultati so tudi veliko razočaranje za Nacionalni zbor (RN) Marine Le Pen, ki je bil v preteklih tednih napovedan kot potencialni zmagovalec z med 136 in 144 sedeži.

Nestabilnost in politični izzivi

Če se bodo sedanje napovedi potrdile, bo parlament razdeljen na tri velike skupine: levo koalicijo, sredinsko zavezništvo Macrona in desno RN. Nobena od teh skupin nima tradicije skupnega delovanja, kar bi lahko povzročilo obdobje politične nestabilnosti. Ustava preprečuje izvedbo novih parlamentarnih volitev v naslednjem letu, kar pomeni, da se bodo morale stranke soočiti z obstoječim razmerjem moči.

Volivci so kaznovali Macrona in njegovo vladajočo koalicijo zaradi naraščajočih življenjskih stroškov, slabe učinkovitosti javnih storitev, priseljevanja in varnosti. Le Pen in njena stranka sta se uspešno soočili s temi težavami ter svojo privlačnost razširili daleč prek svojih tradicionalnih trdnjav ob sredozemski obali in v severnem pasu države. Vendar je leva koalicija uspela izriniti RN s prvega mesta. To se je deloma zgodilo zaradi omejenega sodelovanja med Macronovim sredinskim zavezništvom in levico, katerega namen je bil preprečiti vzpon desnice na oblast. Tekmeci RN so v drugem krogu umaknili več kot dvesto kandidatov, da bi proti desnici ustvarili enoten glas.

Premier Attal napovedal odstop

Francoski premier Gabriel Attal je v nedeljo zvečer, potem ko sredinskemu taboru ni uspelo obdržati večine napovedal svoj odstop. Attal, član renesančne stranke predsednika Emmanuela Macrona, je dejal, da Macronova volilna zveza Ensemble nima večine za vladanje in da bo v ponedeljek zjutraj podal odstopno izjavo. Macron bo morda od Attala in vlade zahteval, da začasno ostanejo na položaju, dokler se ne oblikuje večina za novo vlado.

Glede na to, da se bodo olimpijske igre v Parizu začele 26. julija, je možno tudi, da bo Attalova vlada na položaju ostala še nekaj tednov. Attal je bil januarja imenovan za premierja in je s 34 leti postal najmlajši predsednik vlade v novejši francoski zgodovini. Bil je precej priljubljen in je imel sloves, da se je lahko odkrito pogovarjal o vprašanjih s predstavniki drugih političnih taborov.

[Vir: IndexHR]; Portal24; Foto: Wikimedia Tiskovna služba predsednika Ruske federacije