Ponedeljkov povzetek:

  •  Ponedeljkovo srečanje voditeljev EU v Bruslju je zasenčilo pomanjkanje napredka pri novih sankcijah.
  • Danci bodo v sredo glasovali o odpovedi njihove države izključitvi iz obrambne in varnostne politike EU, kar je še en znak, kako je ruska invazija na Ukrajino spremenila oblikovanje vojaške politike na Zahodu. 
  • Ruske sile so vdrle v strateško mesto Sievierodonetsk, potem ko so ga neuspešno poskušale obkoliti, pri čemer je potekal silovit boj.
  • V bližini Sievierodonetska je bil ubit francoski novinar. Francosko protiteroristično tožilstvo je začelo uradno preiskavo njegove smrti.
  • “Osvoboditev” Donbasa je za Moskvo brezpogojna prednostna naloga, pravi ruski zunanji minister.

Francoski protiteroristični tožilec je zaradi smrti novinarja začel preiskavo vojnih zločinov

Francosko nacionalno protiteroristično tožilstvo (PNAT) je v ponedeljek objavilo, da zaradi smrti Frederica Leclerc-Imhoffa, novinarja BFMTV, ki je bil ubit blizu Sievierodonetska začenja preiskavo vojnih zločinov.

Preiskava, ki je bila zaupana Centralnemu uradu za boj proti zločinom proti človeštvu, genocidu in vojnim zločinom (OCLCH). Zadeva tudi “poškodbe, ki jih je utrpel njegov kolega Maxime Brandstaetter”, ki je bil z njim, so sporočili iz urada.

PNAT je od začetka vojne sprožil najmanj pet drugih preiskav za dejanja, storjena proti francoskim državljanom v Ukrajini.  

Beloruska vojska bo junija, v bližini ukrajinske meje izvedla vojaške vaje

Belorusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je svojim enotam, ki so nameščene v regiji Gomel, ukazalo 22. junija izvesti vaje. Preveriti želijo njihovo vojaško pripravljenost, je v ponedeljek povedal uradnik ministrstva Andrej Krivonosov.

Po poročanju provladne agencije BelTA je namen vaj povečanje stopnje bojne in mobilizacijske pripravljenosti, izboljšanje vojaškega znanja in praktičnih veščin nabornikov.

Putin je varnost preskrbe s hrano uporabil kot “izsiljevanje” za lajšanje sankcij, je francoskemu zunanjemu ministrstvu dejal Zelensky

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na srečanju s francosko zunanjo ministrico Catherine Colonno Francijo pozval, naj ne podleže ruskemu izsiljevanju z zalogami hrane.

Iz urada Zelenskega pravijo, da sta se s Colonno pogovarjala o sankcijah, dobavi orožja in ukrajinskih prizadevanjih za pridružitev Evropski uniji.

Ukrajinski zunanji minister Dmytro Kuleba pravi, da je pomembno, da je Colonna obiskala tudi Bučo, prizorišče ruskih grozodejstev. Ukrajina pravi, da je Franciji hvaležna za podporo strogim sankcijam.

Vir: Euronews

Foto: BFM TV AP