Francija na mobilnih telefonih javnih uslužbencev prepoveduje TikTok, Twitter, Instagram in Netflix

ByAna Koren

25. marca, 2023 ,

Francija na mobilnih telefonih javnih uslužbencev prepoveduje TikTok, Twitter, Instagram in Netflix

Francija zaradi neustrezne varnosti in zaščite podatkov uvaja prepoved uporabe družbenega omrežja TikTok in drugih priljubljenih aplikacij na mobilnih telefonih javnih uslužbencev, so sporočile oblasti v Parizu. Prepoved bo začela veljati takoj, je na Twitterju zapisalo ministrstvo za javne službe. Prepoved zajema tudi Twitter, Instagram in Netflix.

Francija je zadnja v nizu držav, ki je takšne ukrepe proti TikToku sprejela zaradi varnostnih razlogov. Uporabo aplikacije v lasti kitajskega podjetja za izmenjavo videoposnetkov na mobilnih telefonih javnih uradnikov so prepovedal že v Kanadi, ZDA, Nemčiji, Veliki Britanija in Evropska komisija.

Ameriške oblasti razmišljajo o popolni prepovedi TikToka, pri čemer navajajo pomisleke, da bi ga kitajske obveščevalne službe lahko uporabile za zbiranje podatkov in vplivanje na uporabnike. TikTok obtožbe zavrača. Aplikacijo, ki pripada kitajskemu podjetju ByteDance, si je naložilo več kot milijarda ljudi po vsem svetu.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Slovenski državni uradniki naj na službenih telefonih ne uporabljajo aplikacije TikTok

Vladni urad za informacijsko varnost in opozarja, da aplikacija TikTok zahteva veliko pravic pri nadzoru in dostopu do podatkov o napravi, na kateri je nameščena. Uporabo aplikacije državnim uslužbencem na službenih mobilnih napravah zato odsvetujejo.

Priporočilo temelji na analizah domačih in tujih organizacij, predvsem organov, pristojnih za kibernetsko varnost, izhaja iz dopisa, v katerem vladni urad pojasnjuje, da se je v javnosti že večkrat pojavilo opozorilo o vprašanjih zbiranja podatkov uporabnikov aplikacije TikTok in s tem povezanih vprašanj o zasebnostih.

Aplikacija, zahteva veliko pravic pri nadzoru… več tukaj.