Francija na poti k ustavni zaščiti pravice do splava

ByA.K.

29. februarja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Francija na poti k ustavni zaščiti pravice do splava

Francoski senat je z veliko večino glasoval za ustavno spremembo, ki bi pravico do splava vključila v francosko ustavo. Z 267 glasovi za in 50 proti je ta korak prejel močno podporo. Ustavna sprememba zdaj zahteva še nadaljnje potrditev s tripetinsko večino obeh domov na skupnem kongresu, ki bo potekal 4. marca.

Francoski zakonodajalci so, kot menijo zagovorniki splava, naredili zgodovinski korak k utrjevanju pravice do splava, ki odraža globalni boj za ženske pravice in odziv na spremembe v politični klimi Združenih držav Amerike. Sprejem zakona prihaja po odločitvi vrhovnega sodišča ZDA, ki je razveljavilo sodbo Roe proti Wade, ključno odločitev iz leta 1973, ki je ženskam zagotovila pravico do splava. Premier Gabriel Attal je glasovanje označil kot “velik napredek” in “zaščito, ki jo dolgujemo vsem ženskam”. Poudaril je, da to priznava njihovo pravico do svobodnega nadzora nad lastnimi telesi.

Sprememba francoske ustave ni samo odziv na ameriške dogodke

Sprememba francoske ustave ni samo odziv na ameriške dogodke, ampak odraža tudi širši globalni trend, kjer so pravice do splava pod pritiskom tudi v drugih delih sveta, vključno z Evropo. V Poljski je sodišče leta 2020 skoraj popolnoma prepovedalo splav. Splav je v Franciji legalen od leta 1975, ko je bila praksa za prvih 10 tednov nosečnosti po prizadevanjih takratne ministrice za zdravje Simone Veil dekriminalizirana. Od takrat je bil rok za splav podaljšan na 14 tednov. Stroške splava krije nacionalni sistem zdravstvenega zavarovanja.

Pot k ustavni spremembi se je začela z novembrsko potrditvijo spremembe s strani francoske nacionalne skupščine, čemur je sledila predelava besedila s strani senata. Predsednik Emmanuel Macron je 8. marca 2023 napovedal nov zakonodajni predlog, ki je bil nato januarja sprejet v državnem zboru in podprt s strani senata.

Predlog vsebuje ključno določbo, ki pravi: “Zakon določa pogoje, pod katerimi je zagotovljena pravica ženske, da se zateče k prostovoljni prekinitvi nosečnosti.” Poteza je bila s strani Fondation des Femmes, nevladne organizacije za enakost spolov, pozdravljena kot “zgodovinsko glasovanje” in označena kot “kolektivna zmaga feminističnih organizacij.”

[Vir; Euronews]; Portal24; Foto: Freepik