Francija na volitvah, bo Macron dobil večino? Francoski volivci gredo danes na volišča. To je prvi od dveh krogov volitev, v katerih se bo odločilo, ali bo predsednik Emmanuel Macron dobil delovno večino v parlamentu. Če je ne dobi, bo ostal brez podpore, ki jo potrebuje za izvajanje svoje reformne agende.

Macron se po slabih dveh mesecih po volitvah sooča z močnim izzivom združenega levega bloka. Ankete slednjemu kažejo, da bi lahko predsedniku odvzel večino, tudi če nad parlamentom ne dobi dobil nadzora.

Politični poznavalci za Macronovo koalicijo v današnjem prvem krogu pričakujejo slab rezultat. Blok Jean-Luca Melenchona upa, da bo izkoristil jezo volivcev zaradi naraščajočih življenjskih stroškov.

Prve projekcije po predsedniških volitvah so pokazale, da je Macron na poti, da dobi večino v parlamentu. Toda predsednik se od volitev ne kaže veliko. Tudi za sestavo vlade je potreboval dva tedna. Melenchon je medtem uspešno sklenil zavezništvo med svojim gibanjem Nupes, socialisti in zelenimi.

Projekcije kažejo, da bi Macron in njegovi zavezniki, vključno z novo stranko njegovega nekdanjega premierja Edouarda Philippa, lahko za večino (289 sedežev) zaostali kar za 40 sedežev.

Vir: Reuters

Foto: Reuters