Francija: Policija odstranila študente s pariške univerze Sciences Po

Foto: Zajem zaslona (fotografije je simbolna)

Francija: Policija odstranila študente s pariške univerze Sciences Po

Francoska Policija je v petek mirno odstranila študente, ki so zasedli kampus prestižne univerze Sciences Po v Parizu, kot del širših protestov proti izraelski vojni v Gazi, ki so potekali po vsej Franciji. Študentski protesti so izbruhnili na univerzitetnih kampusih po ZDA in Franciji v podporo Palestini. Študenti na osrednjem kampusu Sciences Po so mahali s palestinskimi zastavami in vzklikali slogane v podporo prebivalcem Gaze.

Glavna stavba univerze Sciences Po, ki je znana po svojih slavnih diplomantih, kot sta francoski predsednik Emmanuel Macron in premier Gabriel Attal, je bila zasedena od četrtka zvečer. Zaradi protestov je bila uprava prisiljena pouk preseliti na splet. Policija je po naročilu iz kabineta premierja Gabriela Attala v četrtek odstranila študente iz 23 francoskih kampusov, vključno z lokacijami v Lillu, Reimsu in Lyonu. Vsi kampusi so bili evakuirani v nekaj urah.

Univerza je prekinila vse disciplinske postopke proti protestnikom

V izjavi za javost so iz Sciences Po sporočili, da je bila policijska prisotnost okoli univerze okrepljena, da bi preprečili nadaljnje blokade. Protestniki so zahtevali ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preučila ekonomske vezi univerze z Izraelom in zagotovila, da te ne kršijo mednarodnega prava.

Kljub težkim pogajanjem in posredovanjem rektorja Jean Bassèresa ni bilo doseženega kompromisa glede izvedbe izpitov, kar je privedlo do intervencije policije. Univerza je to opisala kot “težko odločitev” in izrazila obžalovanje, da prizadevanja za dialog niso privedla do mirne rešitve.

Konflikti med pro-palestinskimi in pro-izraelskimi skupinami so prejšnji teden izbruhnili tudi na ulicah pred univerzo, kjer je morala posredovati Policija. Protest se je končal mirno, saj so pro-palestinski študenti privolili v odhod, univerza pa je prekinila vse disciplinske postopke proti protestnikom in organizirala mestno hišo za obravnavo te problematike.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona