Francija pred volitvami: Nacionalni zbor vodi, a brez absolutne večine

Francoska zastava [Foto: Pexels]

Francija pred volitvami: Nacionalni zbor vodi, a brez absolutne večine

V Franciji bo to nedeljo potekal prvi krog predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih je razpisal predsednik Emmanuel Macron. Po izgubi podpore na evropskih volitvah v začetku junija se njegov tabor sooča z novim političnim izzivom. Drugi krog glasovanja bo 7. julija, ko bodo znani rezultati, ki jih mnogi označujejo za ene najpomembnejših volitev v zadnjih 22 letih.

Projekcije in volilne namere

Nedavne ankete kažejo, da desni Nacionalni zbor (RN) in njegovi zavezniki, Republikanci-Ciotti (LR-Ciotti), vodijo pri volilnih namerah. Po anketi Ipsosa za France Bleu, objavljeni to soboto, imajo RN in zavezniki podporo 35,5 odstotka volivcev. Levo-socialistična Nova ljudska fronta sledi z 29,5 odstotka. Macronov tabor Ensemble beleži 19,5 odstotno podporo.

Anketa Elabe za BFMTV in La Tribune du Dimanche napoveduje, da bo 36 odstotkov volivcev podprlo Nacionalni zbor. Slednji naj bi skupaj z LR-Ciottijem v državnem zboru prejel med 250 in 280 sedežev. Absolutna večina v spodnjem domu francoskega parlamenta je 289 sedežev, kar pomeni, da bi RN potreboval podporo drugih strank za oblikovanje vlade.

Možni scenariji po volitvah

Vodja politične stranke, ki zmaga na volitvah, ima pravico do vodenja vlade, imenovanje pa potrdi državni zbor. Brez absolutne večine bi Jordan Bardella, vodja Nacionalnega zbora, lahko postal premier le s podporo drugih strank.

Anketa Odoxa za Le Nouvel Obs napoveduje, da bodo RN in njeni zavezniki prejeli 33 odstotkov glasov, Nova ljudska fronta 28 odstotkov in Macronova Skupaj 19 odstotkov. Euronews Super Poll, povprečje glavnih napovedi, napoveduje 34,8 odstotka za RN+LR Ciotti, 28,2 odstotka za Novo ljudsko fronto in 19,5 odstotka za Skupaj.

Vpliv manjših strank

Poleg glavnih kandidatov je Ciottijeva odločitev o povezavi z Nacionalnim zborom prizadela republikance, saj se zdi, da so v nevarnosti, da ne pridejo v drugi krog. Anketni center Euronews napoveduje, da bi LR Ciotti lahko dosegel 8,5 odstotka glasov, kar pomeni, da ne bi prešli v drugi krog, a bi njihovi volivci lahko postali odločilni dejavnik pri končnem izidu.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels