Francija za Veliko noč zaradi terorističnih groženj krepi varnost

Notre Dame [Foto: Portal24]

Francija za Veliko noč zaradi terorističnih groženj krepi varnost

Francoski notranji minister Gérald Darmanin je izdal nujno navodilo policijskim enotam, da med obhajanjem Velike noči okrepijo varnost pred vsemi katoliškimi in protestantskimi cerkvami po državi. Ta ukrep je posledica “zelo visoke” stopnje teroristične grožnje in “nadaljevanja napetosti” na mednarodni ravni, zlasti v luči nedavnih dogodkov, kot sta vojna v Gazi in napad v Moskvi.

V SMS sporočilu, poslanem vodjem policije, Darmanin poudarja potrebo po “izjemni pazljivosti” med prihajajočimi velikonočnimi prazniki. Posebna navodila vključujejo vzpostavitev vizualnega nadzora nad osebami, ki vstopajo v verske objekte z namenom prepoznavanja sumljivih oseb, ter povečano pozornost do vozil, parkiranih v bližini množičnih zbiranj.

Poleg tega je minister naročil “okrepljeno fizično prisotnost sil reda pred vsako cerkvijo ali (judovskim) templjem” od petka do nedelje, da bi zagotovili varnost vernikov med največjim krščanskim praznikom, ki praznuje vstajenje Jezusa Kristusa.

Francija je že v začetku leta uspešno preprečila dva napada, pri čemer je eden izmed njih temeljil na “džihadistični ideologiji” in bil usmerjen proti katoliški instituciji. To poudarja nujnost ohranjanja visoke ravni varnosti, še posebej v obdobju, ko se katoličani in protestanti pripravljajo na praznovanje Velike noči ta konec tedna, medtem ko pravoslavni verniki svoj praznik pričakujejo 5. maja.

Ukrepi, ki jih je naročil minister Darmanin, so del širših prizadevanj francoske vlade za zaščito državljanov in njihovih verskih svoboščin v času, ko se teroristične grožnje po vsem svetu stopnjujejo.

[Vir: Hina]; Foto: Portal24