Francija zavrača prosilce za azil iz Lampeduse

Francija ne bo sprejela prosilcev za azil, ki so nedavno prispeli na italijanski otok Lampedusa, je pred svojim obiskom v Rimu napovedal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Darmanin, ki v Rim potuje na zahtevo predsednika Emmanuela Macrona, da bi razpravljal o evropskem sodelovanju glede prihoda nezakonitih migrantov na Lampeduso, je v intervjuju za radio Europe 1 poudaril, da Francija želi pomagati Italiji pri nadzoru svojih meja in preprečevanju prihoda ljudi. Dejal je, da bi bilo napačno, če bi nezakonite migrante, ki pridejo v Evropo zdaj, takoj razporedili po Evropi in Franciji.

Italijanska vlada se sooča z velikim pritokom nezakonitih migrantov in je v ponedeljek napovedala ukrepe za podaljšanje pridržanja migrantov in zagotovila vrnitev več ljudi, ki nimajo pravice do bivanja. Vlada je odločila podaljšati pridržanje nezakonitih migrantov, ki čakajo na vrnitev v domovino na največ 18 mesecev namesto na tri, poleg tega pa bodo odobrili gradnjo več centrov za pridržanje na izoliranih območjih.

Letos je v Italijo prispelo več kot 127.000 nezakonitih migrantov, kar je skoraj dvakrat več kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Večina migrantov, ki prihajajo v Italijo, iščejo boljše ekonomske priložnosti in zato niso upravičeni do azila.

Agencija ANSA, ki se sklicuje na televizijo BFM, poroča, da bo Francija vzpostavila nov začasni sprejemni center za migrante in begunce, ki prihajajo čez mejo z Italijo. Novi center bo v mestu Menton z zmogljivostjo do 200 ljudi na dan in bo nadomestil obstoječe objekte, ki zdaj veljajo za neprimerne za obvladovanje večjega navala nezakonitih migrantov, ki prehajajo iz Italije v Francijo. Natančna lokacija novega sprejemnega centra bo znana v torek.

vir Foto: Wikimedia

Portal24