Franciji se obeta prepoved objavljanja fotografij otrok na spletu

ByAna Koren

21. marca, 2023 , ,
Otroka [Foto: Pexels]

Franciji se obeta prepoved objavljanja fotografij otrok na spletu

Čeprav sodijo Francozi med najuspešnejše ustvarjalce vsebin na spletu, bodo morda tamkajšnji starši influencerji, na družbenih omrežjih, kmalu prepovedani. The Times poroča, da so politiki v tej državi predlagali nov predlog zakona. Le ta staršem prepoveduje objavo fotografij in videoposnetkov svojih otrok.

Vodja kampanje proti objavljanju fotografij otrok na spletu je dejanje označil za obliko spletne zlorabe.

Thomas Rohmer iz Observatorija za starševstvo in digitalno izobraževanje je prepričan, da ta praksa predstavlja digitalno nasilje.

Anketa Observatorija, ki jo navaja The Times, je pokazala, da je več kot polovica francoskih staršev objavljala slike svojih otrok na Instagramu in TikToku. Pri tem jih je 90 odstotkov to storilo, ko so bili njihovi otroci mlajši od pet let. Glede na raziskavo je bila fotografija povprečnega otroka do 13. leta na družbenih omrežjih objavljena 1300-krat.

Vložen predlog zakona

Bruno Studer iz stranke predsednika Emmanuela Macrona je vložil predlog zakona kot odgovor na zaskrbljenost zaradi nenehnega objavljanja fotografij in videoposnetkov majhnih otrok. Zaskrbljujoč je tudi trend videoposnetkov, v katerih otroke ponižujejo in zasmehujejo, zaradi čim večjega števila všečkov. To vključuje videoposnetke, kjer starši mečejo rezine sira svojim dojenčkom v obraz in snemajo njihove reakcije.

Studer v predlogu zakona poudarja, da je polovica vseh izmenjanih fotografij na pedofilskih forumih fotografij, ki jih družine objavijo na družbenih omrežjih.

Državna sekretarka Charlotte Caubel je podprla predlog zakona, ki naj bi ta teden prestal prvo obravnavo. Dejala je: “Gre za tiste, ki uporabljajo otroke za služenje denarja ali izboljšanje lastne podobe.”

Če bo predlog zakona sprejet, bo sodnikom družinskih sodišč omogočil, da staršem odvzamejo pravico do objave fotografij in videoposnetkov svojih otrok. Predlog zakona navaja, da mora biti otrok, glede na starost in stopnjo zrelosti, vključen v vsako odločitev o objavljanju svoje slike na internetu.

Foto: Pexels Princesa.si

Ne spreglejte…

Zakaj otroci tako hitro izgubijo zanimanje za novo igračo?

Hitrost, s katero se otroci naveličajo nove igrače, lahko mnoge starše zmede in frustrira. Večina staršev je gotovo že večkrat doživela, da je otrok prosil za novo igračo in obljubil, da jo bo imel večno rad. Zato so popustili in igračo kupili. Malček je bil nad igračo sprva zelo navdušen. Le nekaj dni kasneje pa ta igrača ni več zanimiva. Zakaj?… več tukaj.