Francoski parlament gladomor priznal za genocid

ByAna Koren

30. marca, 2023 ,

Francoski parlament gladomor priznal za genocid

Francoski parlament je veliko lakoto v Ukrajini, znano tudi kot holodomor ali gladomor, priznal za genocid. V gladomoru je v 30. letih prejšnjega stoletja med vladavino sovjetskega diktatorja Josipa Stalina umrlo več milijonov ljudi.

Poslanci spodnjega doma parlamenta so resolucijo sprejeli s 168 glasovi za in dvema proti. Francosko vlado pa so v resoluciji pozvali, naj stori enako.

Besedilo resolucije so podpisali člani sedmih od desetih političnih skupin v narodni skupščini. Poslanci skrajno leve stranke Nepokorna Francija (LFI), komunistov in skrajno desnega Nacionalnega zbora (RN), resolucije niso podpisali.

Poslanci LFI-ja se glasovanja niso udeležili. Menijo namreč, da obstajajo dvomi o genocidni naravi teh dogodkov po mednarodnem pravu. Komunisti pa so bili edini, ki so glasovali proti. Slednji menijo, da poslanci niso pristojni za presojanje teh dogodkov namesto zgodovinarjev in sodnikov.

Poslanci so v resoluciji priznali “genocidno naravo prisilne in načrtovane lakote, ki so jo leta 1932 in 1933 nad ukrajinskim prebivalstvom izvajale sovjetske oblasti”. Ta dejanja so obsodili in “potrdili podporo ukrajinskemu ljudstvu v njegovem prizadevanju za priznanje množičnih zločinov, ki jih je nad njim zagrešil sovjetski režim”.

Odziv predsednika Zelenskega

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odločitev pozdravil kot zgodovinsko. Mednarodno skupnost je pozval, naj stori enako.

Gladomor je za genocid do zdaj priznalo 18 držav. Kot genocid ga je decembra lani priznal tudi Evropski parlament. Ukrajina, ki velja za žitnico Evrope, je v veliki lakoti v letih 1932–1933 izgubila od sedem do deset milijonov ljudi. Sovjetska zveza je v okviru kolektivizacije kmetijstva ukrajinskim kmetom zaplenila pšenico in druge pridelke. Po oceni nekaterih zgodovinarjev je Stalin želel s tem v tej takratni sovjetski republiki zatreti vsakršne zametke neodvisnosti.

Za Kijev je gladomor genocid, katerega namen je bil uničenje ukrajinskega naroda. Po smrti milijonov Ukrajincev so namreč oblasti takratne Sovjetske zveze na izpraznjena območja v Ukrajini naselile več deset tisoč družin iz Rusije, Belorusije in drugih delov države. Veliko lakoto je spremljala tudi politična represija stalinističnega režima nad Ukrajinci.

Moskva zavrača ukrajinsko različico dogodkov in jih umešča v širši kontekst lakote, ki je v 30. letih opustošila regije Srednje Azije in Rusije.

Vir Foto: Wikimedia