Francoski predsednik Macron ne glede na rezultat predčasnih volitev izključuje možnost odstopa

Emmanuel Macron [Foto: zajem zaslona]

Francoski predsednik Macron ne glede na rezultat predčasnih volitev izključuje možnost odstopa

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v intervjuju za francoski dnevnik Figaro izključil možnost odstopa, ne glede na to, kakšen bo rezultat predčasnih volitev, ki jih je razpisal. Volitve bodo potekale 30. junija in 7. julija, njihov cilj pa je boj proti vzponu skrajno desničarskega Nacionalnega zbora (RN).

“Ni RN tisti, ki piše ustavo, niti njen duh,” je dejal Macron, ko so ga vprašali, kaj bo storil, če RN zmaga na volitvah in ga pozove k odstopu. Poudaril je, da so institucije jasne glede mesta predsednika, in da to ne bo spremenilo njegove odločitve, ne glede na rezultat volitev.

Macron je v nedeljo, 9. junija, razpustil francosko nacionalno skupščino in razpisal predčasne volitve po razkritju rezultatov volitev v Evropski parlament, kjer je RN v Franciji osvojil dvakrat več sedežev kot Macronova lista.

V intervjuju je Macron dejal, da je pripravljen ponovno debatirati z vodilno osebnostjo RN, Marine Le Pen, s katero se je soočil v drugem krogu zadnjih dveh predsedniških volitev. “Seveda! Pripravljen sem nositi naše barve in braniti naš projekt,” je povedal.

‘Mislim samo na Francijo’

Na vprašanje, ali je “nor”, da je razpustil parlament in razpisal volitve v tako kratkem času, je Macron odgovoril: “Mislim samo na Francijo. To je bila prava odločitev, v interesu države.” Francozom je sporočil: “Ne bojte se, pojdite in volite.”

Po izgubi večine v parlamentu po ponovni izvolitvi za drugi mandat leta 2022, je Macron za Figaro dejal, da bi bil pripravljen “iztegniti roko vsem tistim, ki so pripravljeni priti in vladati”, ne da bi navedel več podrobnosti.

Macron je k predčasnim volitvam pozval po tem, ko je njegovo sredinsko zavezništvo na nedeljskih volitvah v Evropski parlament premagala skrajna desnica. Kljub temu, da ankete napovedujejo poraz in kažejo prednost RN na prihajajočih volitvah, Macron ostaja optimističen: “Nikoli nisem verjel v ankete. Začenja se nova kampanja in ne smemo gledati na rezultate po volilnih enotah glede na rezultate evropskih volitev.”

[vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Zajem zaslona