Francozi bodo stavkali proti Macronovi pokojninski reformi

Francija se pripravlja na splošno stavko proti pokojninski reformi, s katero želi predsednik Emmanuel Macron pokazati, da je sposoben spodbuditi spremembe in uveljaviti svoj politični položaj v državi, ki jo razdirajo delitve.

Načrtu in njegovemu glavnemu ukrepu, dvigu upokojitvene starosti na 64 let namesto sedanjih 62 let, nasprotujejo vsi sindikati in javnost, kažejo ankete.

Na političnem področju je tekma tesna, saj ima vlada le relativno večino v državnem zboru. Levica in skrajna levica ostro nasprotujeta reformi, možnost dogovora ponuja le zmerna desna opozicija.

Protestniki bi lahko bili nasilni

Za zagotavljanje javnega reda med stavko bo mobiliziranih več kot 10.000 policistov, vključno s 3500 v Parizu, je povedal notranji minister Gerald Darmanin.

Minister je dodal, da oblasti pričakujejo, da bo v Pariz prišlo okoli tisoč protestnikov, ki bi lahko bili nasilni. Pri slednjem je omenil “ultra-levico” in “ultra-mlade” – mislil je na najbolj radikalne člane socialnega uporniškega gibanja rumenih jopičev, ki Francijo pretresalo v letih 2018 in 2019.

Prometni minister je državljane pozval, naj ne uporabljajo javnega prevoza

Tiskovni predstavnik vlade Olivier Veran je pozval, naj stavka ne preraste v popolno blokado države. “To bo težak četrtek. To bo četrtek velikih motenj v prometu,” je dejal prometni minister Clement Beaune. Državljane je pozval, naj ne uporabljajo javnega prevoza, če jim ni treba, delajo od doma, če lahko.

Uprava za civilno letalstvo je pozvala letalske družbe, naj v četrtek zaradi stavke kontrolorjev zračnega prometa preventivno odpovejo enega od petih letov na letališču Pariz-Orly.

V železniškem prometu državno podjetje SNCF napoveduje “veliko motnjo”. Vozil bo namreč le vsak tretji do vsak peti superhitri vlak (TGV), odvisno od proge. V povprečju bo vozil le vsak deseti medkrajevni vlak.

Tudi pariška podzemna železnica bo vozila v zelo zmanjšanem obsegu, tri proge bodo zaprli, deset jih bo obratovalo izključno v času prometnih konic. Ostale tri bi lahko bile preobremenjene, opozarja pariški javni prevoz RATP.

Pokojninska reforma je ena od predvolilnih obljub predsednika Macrona, ki je bil lani ponovno izvoljen. Premierka Elizabeth Borne, blizu francoskemu predsedniku, je v prvi črti njene obrambe.

Predhodni predlog reforme iz leta 2019 je bil pod močnim pritiskom družbenih gibanj in širjenja pandemije covida-19 opuščen.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Ameriški državni sekretar: Pričakujem, da bo vojna trajala še nekaj časa

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in britanski zunanji minister James Cleverly sta imela tiskovno konferenco, na kateri sta govorila o razmerah v Ukrajini. Cleverly je odpotoval je v Washington, da bi pozval ZDA in kasneje Kanado, naj povečajo podporo Ukrajini… več tukaj.

By A.K.

Komentar: