Frankfurt prvič praznuje ramadan z ulično razsvetljavo

ByA.K.

9. marca, 2024 ,
Foto: Freepik

Frankfurt prvič praznuje ramadan z ulično razsvetljavo

Frankfurt, nemško mesto z bogato večkulturno tradicijo, bo letos prvič obeležilo muslimanski sveti mesec ramadan na poseben način – z osvetlitvijo ene izmed svojih glavnih ulic, Grosse Bockenheimer Strasse, znane tudi kot Fressgass. Od 10. marca do 9. aprila bo ta peš cona zasijala v lučeh polmesecev, zvezd in napisom “Srečno Ramazan!”, kar predstavlja pomemben korak k povezovanju skupnosti v mestu.

Gesta je del širših prizadevanj Frankfurta, petega največjega mesta v Nemčiji, da sporoči mir in povezanost med svojimi skoraj 800.000 prebivalci, med katerimi muslimani predstavljajo približno 15 odstotkov. Predsednica mestnega sveta, Hilime Arslaner, je poudarila, da ramadan predstavlja čas za razmišljanje o temeljnih vrednotah, kot so hrana, zavetje, mir in udobje doma.

Županja Nargess Eskandari-Grünberg je poudarila pomen sporočil v času vojne in krize, izpostavila pa je tudi luči kot simbol boja proti predsodkom, diskriminaciji, protimuslimanskemu rasizmu in antisemitizmu. Mestna razsvetljava med ramadanom simbolizira priznanje in spoštovanje muslimanske skupnosti, ki je ključni del frankfurtskega večkulturnega tkiva.

Načrti za praznovanje so bili toplo sprejeti med lokalnimi muslimani, vključno z Mohamedom Seddadijem, predsednikom frankfurtske muslimanske skupnosti, ki je potezo označil za “zelo pomembno”. V zadnjih letih so muslimani v zahodnih državah vse pogosteje začeli krasiti svoje domove in skupne prostore med ramadanom, kar je odsev rastočega vključevanja islamskih tradicij v širšo družbeno krajino.

Župan Eskandari-Grünberg je razkril, da so stroški osvetlitve znašali 75.000 evrov, kar je sprožilo razpravo o financiranju verskih praznovanj v mestu. Yannick Schwander iz Krščansko-demokratske unije je izpostavil, da se božična razsvetljava običajno financira iz sredstev trgovskih združenj in donacij, ter izrazil mnenje, da bi morala mestna sredstva služiti vsem verskim skupnostim.

[Vir: Deutsche Welle]; Portal24; Foto: Freepik