Frankfurtski knjižni sejem združil nogomet in literaturo

V slovenskem paviljonu Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS) je danes potekal zanimiv pogovor med predsednikom Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandrom Čeferinom in direktorjem FKS Juergenom Boosom. Glavna tema pogovora je bila iskanje vzporednic med branjem in športom.

Čeferin je izrazil prepričanje, da bi ljudje postali manj depresivni in agresivni, če bi več brali. Hkrati je poudaril, da bi to pripomoglo k boljšemu medsebojnemu razumevanju in strpnosti. “Branje ima moč, da nas poveže in pomiri,” je dejal.

Predsednik UEFA je tudi delil svoje izkušnje vodenja največje športne organizacije na svetu in ene največjih nevladnih organizacij. Poudaril je, da se UEFA zadnja tri leta sooča s številnimi izzivi, vključno s pandemijo covida-19, vojno v Ukrajini in novim konfliktom na Bližnjem vzhodu. Poleg tega si prizadevajo za okoljevarstvene ukrepe, čeprav nogomet pušča velik ogljični odtis.

Boos je razpravo dopolnil z omenjanjem dileme okoljevarstvenih ukrepov na knjižnem sejmu, kjer literati in založniki iz daljnih držav pogosto prispejo z letali. Kljub temu pa je poudaril pomen osebnih srečanj in izmenjave mnenj, ki temelji na sejmu.

Samodisciplina

Čeferin je priznal, da je sam potreboval precej samodiscipline, da vzame v roke knjigo, vendar to redno počne ob večerih. Opazil je, da branje knjig pred spanjem pomaga pri sprostitvi in mirnem spanju, v nasprotju z negativnimi vsebinami na spletu.

V pogovoru sta se dotaknila tudi svojih najljubših knjig. Med tujimi avtorji je Čeferin izpostavil “100 let samote” Gabriela Garcie Marqueza in “Knjigo petih prstanov” japonskega samuraja Miyamota Musashija. Med slovenskimi avtorji pa je omenil Ivana Tavčarja in Tadeja Goloba.

Boos je pohvalil slovenski narod kot izjemno kulturnega in športnega, medtem ko je Čeferin izpostavil, da so športniki in umetniki najboljši ambasadorji v svetu ter da športne tekme združujejo ljudi, tudi če so sicer različnih mnenj.

Glede diskriminacije sta se strinjala, da na nogometnem igrišču ni prostora za diskriminacijo glede rase, religije ali spolne usmerjenosti. Vendar pa sta opozorila, da se med navijači vedno najdejo posamezniki, ki izkoriščajo nogometno pozornost za širjenje svojih negativnih ideologij.

Čeferin in Boos sta s svojim pogovorom na Frankfurtskem knjižnem sejmu združila šport in kulturo ter poudarila pomen strpnosti, razumevanja ter mednarodnega sodelovanja.

vir Foto: STA

Portal24