Zavezanci lahko informativne izračune v svojih poštnih nabiralnikih pričakujejo v prvih dneh meseca junija 2022. Finančna uprava RS je v drugem svežnju z datumom odpreme 31. 5. 2022 poslala 503.710 informativnih izračunov dohodnine za leto 2021.


Rok za vložitev ugovora zoper informativni izračun dohodnine se izteče 30. junija 2022. Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 1. avgust 2022, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. julija 2022.

FURS

Zavezanci, ki bodo v naslednjih dneh na dom po navadni pošti prejeli informativne izračune dohodnine, naj te natančno pregledajo in preverijo, če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. V kolikor zavezanci ugotovijo, da podatki v informativnem izračunu dohodnine niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. 6. 2022 podati ugovor zoper informativni izračun dohodnine. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 EUR do 400 EUR. Obrazec ugovora zoper informativni izračun dohodnine je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Finančne uprave RS. Na podlagi ugovora zoper informativni izračun dohodnine bo davčni organ zavezancem izdal dohodninsko odločbo… več tukaj

VIR: FURS

Foto: FURS

By A.K.

Komentar: