G20 obsoja “uporabo sile” z namenom osvajanja ozemlja, Rusije niso omenili

Voditelji držav članic skupine G20 so v soboto sprejeli izjavo, v kateri so obsodili “uporabo sile” v Ukrajini z namenom osvajanja ozemlja, vendar Rusije niso izrecno omenili. Ta odločitev je sprožila različna stališča in razočaranje Ukrajine.

V skladu z izjavo, sprejeto ob zaključku vrha, se je G20 zavezala, da se države morajo v skladu z Ustanovno listino Združenih narodov vzdržati groženj ali uporabe sile za pridobivanje ozemlja na račun teritorialne celovitosti in politične suverenosti katerikoli državi. Kljub temu pa izjava ni izrecno omenila ruske “agresije” v Ukrajini, kar je bilo storjeno na prejšnjem vrhu G20 leta 2022 na Baliju, ko je Varnostni svet izdal resolucijo, ki je ostro obsodila rusko agresijo.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je pozdravil besedilo izjave, češ da gre za “zelo dober posel.” Izjava posebej poudarja, da je uporaba jedrskega orožja “nedopustna” in da mora “pravičen mir temeljiti na načelih Ustanovne listine Združenih narodov, zlasti na načelih suverenosti in ozemeljske celovitosti.” Poleg tega izjava poziva k prenehanju napadov na civilno infrastrukturo.

G20 vrh je potekal v Indiji. Skednja pa je bila soočena z izzivom najti ravnotežje med svojim tradicionalnim zavezništvom z Rusijo, od katere uvaža veliko orožja, ter članstvom v “četverici” skupaj z ZDA, Japonsko in Avstralijo.

Kljub prizadevanjem za enotno stališče se je G20 blok globoko razdelil glede ukrajinske vojne. Zahodne države so si prizadevale za ostro obsodbo Rusije. Druge države pa so zagovarjale, da bi se skupina osredotočila na širša gospodarska vprašanja.

Razočarana Ukrajina

Ukrajina je izrazila razočaranje nad skupno izjavo držav članic G20, ki ni izrecno omenila Rusije. Tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko je objavil del izjave. Nekateri deli so bili prečrtani z rdečo barvo in popravljeni. To besedilo odraža ukrajinsko stališče, da je država žrtev neprovocirane ruske agresije.

Nikolenko se je zahvalil ukrajinskim zaveznicam, ki so prispevale k napredku ukrajinskega stališča, v izjavi, da je “Ukrajina hvaležna vsem partnerjem, ki so poskušali vnesti drznejše besedilo v izjavo.”

Foto: Pexels

Portal24