G7 bo izdal ostro opozorilo kitajskim bankam

Šanghaj [Foto: Freepik]

G7 bo izdala ostro opozorilo kitajskim bankam zaradi pomoči Rusiji pri izogibanju sankcijam

Ameriški uradniki pričakujejo, da bo skupina G7 bogatih svetovnih demokracij naslednji teden izdala novo ostro opozorilo manjšim kitajskim bankam, naj prenehajo pomagati Rusiji pri izogibanju sankcijam, ki jih je uvedel Zahod. Po informacijah obveščenih virov bodo voditelji na vrhu v Italiji od 13. do 15. junija razpravljali o grožnji, ki jo naraščajoča kitajsko-ruska trgovina predstavlja za konflikt v Ukrajini, in o skupnih korakih, ki bi jih lahko sprejeli.

Ameriški uradnik, ki sodeluje pri načrtovanju dogodka, in druga oseba, ki je seznanjena z zadevo, sta potrdila, da bodo pogovori verjetno privedli do javnih izjav o vprašanju kitajskih bank. Kljub temu Združene države in njihove partnerice G7, vključno z Veliko Britanijo, Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo in Japonsko, ne nameravajo sprejeti takojšnjih kaznovalnih ukrepov proti bankam, kot je omejitev dostopa do sporočilnega sistema SWIFT. Poudarek bo na manjših institucijah, ne na največjih kitajskih bankah.

Pogajanja še potekajo

Pogajanja o obliki in vsebini opozorila še potekajo, načrti za razpravo o tej temi na vrhu pa niso bili predhodno objavljeni. Bela hiša se ni odzvala na prošnjo za komentar.

“Bojimo se, da Kitajska vse bolj postaja tovarna za ruski vojni stroj,” je dejal Daleep Singh, namestnik ameriškega svetovalca za nacionalno varnost za mednarodno ekonomijo. Uradniki ameriškega ministrstva za finance so že večkrat opozorili finančne institucije v Evropi, na Kitajskem in drugod, da bi se lahko soočile s sankcijami, če bi pomagale Rusiji pri izogibanju zahodnih sankcij.

Washington doslej ni bil naklonjen uvedbi sankcij proti velikim kitajskim bankam, kar analitiki obravnavajo kot “jedrsko” možnost zaradi potencialnega domino učinka na svetovno gospodarstvo in odnose med ZDA in Kitajsko. Vendar pa so zaskrbljenost zaradi morebitnih sankcij že privedle do zmanjšanja plačil za čezmejne transakcije, ki vključujejo Rusijo, ali do popolnega umika iz kakršnega koli sodelovanja.

Zaradi tega so se kitajska podjetja zatekla k manjšim obmejnim bankam, pojavili pa so se tudi ‘podzemni’ kanali financiranja oziroma uporaba kriptovalut, poroča Reuters.

Portal24; Foto: Freepik