G7 opozarja Iran na nove sankcije zaradi podpore Rusiji

ByAna Koren

16. marca, 2024 , , , , ,
Fateh-110 (fotografija je simbolna) [Foto: Wikimedia Hossein Velayati Vsebina ypa.ir je licencirana pod licenco Creative Commons Attribution 4.0 International]

G7 opozarja Iran na nove sankcije zaradi podpore Rusije

Člani zavezništva G7 so Iranu izdali opozorilo, da bo soočen z novimi obsežnimi sankcijami Zahoda, če ne preneha s svojimi načrti za zagotavljanje balističnih raket Rusiji. Rakete bi lahko slednja namreč uporabila v vojni v Ukrajini. Opozorilo sledi zaskrbljenosti Bidnove administracije, ki že mesece opozarja na rusko potrebo po iranskih balističnih raketah bližnjega dosega za obnovo svojih zalog orožja. Kljub pomanjkanju potrditve o premiku raket iz Irana v Rusijo, ZDA ostajajo zaskrbljene zaradi iranskih izjav, ki nakazujejo, da je dogovor med državama neizogiben.

V izjavi voditeljev G7 je bilo poudarjeno, da bo v primeru nadaljnje iranske podpore Rusiji s balističnimi izstrelki ali povezano tehnologijo, sledil hiter in usklajen odziv, vključno z novimi pomembnimi sankcijami proti Iranu. Iranska misija pri Združenih narodih je izrazila, da ni pravnih ovir za prodajo balističnih izstrelkov. Iranska vlada je sicer zavezana k moralni vzdržnosti od orožnih transakcij, ki bi lahko zaostrile rusko-ukrajinski konflikt.

Zaskrbljenost zaradi nakupa raket

ZDA so že januarja sporočile, da rusko-iranski dogovor ni bil sklenjen, vendar so izrazile zaskrbljenost zaradi napredovanja pogajanj med Rusijo in Iranom o nakupu raket. Bele hiše je razkrila, da je Iran septembra gostil ruskega obrambnega ministra, kar je povzročilo dodatno zaskrbljenost glede morebitnega dogovora. V odziv so ZDA in druge države sprejele ukrepe za preprečitev dobave in prodaje povezane z balističnimi izstrelki, vključno z izdajo navodil podjetjem o iranskih praksah nabave izstrelkov.

Državni sekretar Antony Blinken je poudaril, da so ZDA Iranu jasno sporočile, naj ne nadaljuje s temi načrti, in o tem potekajo obsežni mednarodni pogovori. Bidnova administracija je večkrat poskušala dokazati odvisnost Kremlja od Irana in Severne Koreje za dobavo orožja, potrebnega v boju proti Ukrajini. Washington je obtožil Iran, da je Rusiji priskrbel material za gradnjo tovarne brezpilotnih letal. Iran je sprva sicer zanikal dobavo brezpilotnih letal Rusiji, a je kasneje priznal le majhno število pred ruskim napadom na Ukrajino.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia Hossein Velayati Vsebina ypa.ir je licencirana pod licenco Creative Commons Attribution 4.0 International