Gasilec Sandi Zajc še vedno čaka na donacije

ByA.K.

12. novembra, 2023 , ,

Gasilec Sandi Zajc še vedno čaka na donacije

Slovenijo je avgusta prizadela huda naravna katastrofa, ko so poplave uničile domove in premoženje številnih ljudi. Med tistimi, ki so se znašli v stiski, je bil tudi gasilec Sandi Zajc, ki je postal narodni junak po tem, ko je skupaj z ekipo iz poplavljenega vrtca v Mengšu rešil 22 malčkov.

Medtem ko je Zajc nesebično pomagal drugim in tvegal svoje življenje, je deroča voda popolnoma uničila njegovo družinsko hišo, kjer je živel z ženo, dvema osnovnošolskima otrokoma ter taščo in tastom. “Hiša je popolnoma uničena. Premočeno je bilo vse, od pohištva, oblek, računalnikov, dokumentov do vseh fotografij in spominov,” je Zajc opisal za N1.

Donacije na račun PGD

Ganljiva zgodba gasilca Sandija Zajca je ganila številne Slovence, ki so se odzvali z donacijami. Donacije so bile namenjene Sandiju in so bile nakazane na račun, ki ga je objavilo prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Mengeš. Toda dobra štiri mesece po poplavah Zajc še ni prejel nobenih donacij. Še več, pojavilo se je celo anonimno sporočilo, v katerem piše, da naj bi “Sandi Zajc nategnil Slovenijo.”

V obupu se je gasilec obrnil na ministra za obrambo Marjana Šarca, ki je v svoji Facebook objavi zapisal: “Pred dnevi se je Sandi Zajc obrnil name precej obupan, da prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Mengeš denarja še do danes ni nakazalo, niti se ne ve, kdaj ga bo, če ga bo. Še več, nekaj naj bi ga celo obdržalo društvo. Prihaja tudi do takšnih in drugačnih trenj.”

Čeprav minister Šarec pravi, da sam ne pozna notranjega delovanja društva in nima pristojnosti na tem področju, je poudaril, da bi moral denar, ki je bil zbran v dobrodelni akciji za Sandija, najti svojo pot do njega, predvsem zaradi ljudi, ki so darovali v dobro veri. Minister je tudi spomnil, da je vlada začasno odpravila obveznost plačila dohodnine od donacij, ki so bile nakazane do 31. decembra 2023, kar velja tudi za Sandija.

Zajc je za N1 potrdil, da denarja od donacij še ni prejel, in za pojasnila smo prosili tudi PGD Mengeš.

V tej težki situaciji ostaja vprašanje, kdaj bo Sandi Zajc končno prejel pomoč, ki mu je bila obljubljena, in ali se bo javnost odzvala na to neprijetno situacijo, ki ogroža ugled dobrodelnih akcij.

vir

Foto: X

Portal24