Bill Gates: Ni prav, da smo financerji svetovnega zdravja

ByAna Koren

18. januarja, 2023 ,

Fundacija Gates: Ni prav, da smo ključni financerji svetovnega zdravja

Ni prav, da fundacija Billa in Melinde Gates igra tako pomembno vlogo pri financiranju svetovnega zdravja, vendar se ne bomo ustavili, dokler drugi ne vskočijo, je dejal izvršni direktor fundacije. Gatesova fundacija je bila tarča kritik češ, da je premočna, da na globalno zdravje, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo preveč vpliva, ne da bi prevzela sorazmerno odgovornost.

V letnem pismu, se je izvršni direktor Mark Suzman odzval na te kritike. Obenem je napovedal, da bo fundacija letos porabila 8,3 milijarde dolarjev, kar je največ doslej.

“Ni prav, da je zasebna človekoljubna organizacija eden največjih financerjev globalnih zdravstvenih prizadevanj,” je dejal Suzman. Dodal je, da bi morale to biti vodilne države.

“Tam bomo”

“A da ne bo pomote, kjer so rešitve za ohranitev in izboljšanje življenj ljudi, bomo mi tam. Svojega vpliva in denarja za iskanje rešitev, ne bomo nehali uporabljati,” pravi Suzman.

Suzman je dejal, da cilj fundacije ni govoriti Svetovni zdravstveni organizaciji in drugim zdravstvenim organizacijam, kaj naj naredijo. Njihov cilj je ponuditi jim različne možnosti in podatke, da lahko sprejemajo ključne odločitve.

Bill Gates, tehnološki milijarder, ki je ustanovil fundacijo, je fundacijo branil pred obtožbami, da ji ogromna količina denarja daje neupravičen vpliv na svetovni razvoj. Z naložbami, namenjenimi izkoreninjenju bolezni, kot sta malarija in otroška paraliza, je fundacija drugi največji donator WHO. To je ena od tem, na katero so kritiki redno opozarjali, zlasti v času pandemije covida-19.

Fundacija Gates za izkoreninjenje otroške paralize po svetu namenja 1,23 milijarde evrov

Fundacija Billa in Melinde Gates pravi, da bo namenila 1,23 milijarde evrov za odpravo otroške paralize po vsem svetu… več tukaj.

“Rad bi, če bi nas veliko več vlad prehitelo na tem seznamu, ker bi to pomenilo več rešenih življenj,” je zapisal Suzman. WHO se je lani dogovorila, da bodo države članice povečale svoja plačila, da bi zmanjšale vlogo zasebnih donatorjev in organizaciji omogočile bolj prožno porabo denarja.

vir Foto: Pixaby

Ne spreglejte…

7 stvari, ki bi se jih morali šefi naučiti iz Bill Gatesovega življenjepisa

Gatesovega življenjepisa iz leta 1974 verjetno ni pošteno ocenjevati po standardu iz leta 2022. A storimo to vseeno, malo za zabavo in veliko zato, da se iz tega kaj naučimo.

Bill Gates je na LinkedInu nedavno objavil življenjepis iz svojih študentskih let.

“Ne glede na to, ali ste pred kratkim končali študij ali ste ga opustili,” je zapisal, “prepričan sem, da je vaš življenjepis videti veliko bolje kot je bil moj pred 48-imi leti.”… več tukaj.