Gen-i v Bosni znova buri duhove, 350 milijonov letnih prihodkov, en zaposlen in 300 tisoč evrov dobička

ByAna Koren

18. aprila, 2023 , ,

Gen-i v Bosni znova buri duhove, 350 milijonov letnih prihodkov, en zaposlen in 300 tisoč evrov dobička

Podjetje GEN-I je, tako piše na njihovem spletnem mestu, vodilni trgovec z električno energijo v regiji. Izvorno, družba je slovenska, prvi človek podjetja GEN-I je bil več let aktualni slovenski premier Robert Golob.

V juliju leta 2008 je ta slovenska družba v Sarajevu ustanovila hčerinsko družbo GEN-I D.O.O., družbo za trgovino in prodajo. Od leta 2010. leta je ta družba takoj začela uresničevati in dosegati milijonski promet. Vse do 2016. leta sta bili v sarajevskem GEN-I zaposleni samo dve osebi, nato pa je celotna trgovina z električno energijo prenešena na enega delavca. Leta 2022. leta se je GEN-I po prometu uspelo prebiti na osmo mesto podjeti, ki v Federaciji BiH ustvarjajo največji promet. 

Tako je, glede na uradne podatke, GENI-I D.O.O. Sarajevo, v letu 2022 dosegel skupni promet v višini 350 milijonov evrov. Prijavljen je dobiček v višini skromnih 300 tisočakov. Isto podjetje je, z istim številom zaposlenih, leta 2020 dosegla večji dobiček kot leta 2022, čeprav je bil promet takrat kar štirikrat manjši.

V rubrikah o javni nabavi ne obstaja veliko podatkov o podjetju GEN-I D.O.O. Sarajevo. Podjetje je do leta 2016 večinoma poslovalo z Elektroprivredo HZ HB, v kateri je prodajalo električno energijo.

vir in foto Naslovna fotografija: STA (fotografija je simbolna)

Ne spreglejte…

Gen-I: Tomašič iz Prištine, gre za energetsko mafijo (video)

O domnevnih sumljivih poslih podjetja Gen-I, ki ga je takrat vodil sedanji premier dr. Robert Golob, se je začelo poročati v aprilu 2022.

Razkritju, ki ga je prvi objavil raziskovalni novinar Luka Perš na portalu Prava.si, je nekaj dni kasneje sledila TV postaja Planet TV, kjer je sledilo še odmevnejše razkritje te afere mednarodnih razsežnosti.

Več o posameznih delih zgodbe na našem portalu si lahko preberete tudi TUKAJ

Letos 23. februarja, skoraj leto dni po razkritju, je tudi TV Slovenija na spored uvrstila pogovorno oddajo Tarča, kjer je beseda ponovno tekla o omenjenih domnevnih spornih poslih slovenske družbe Gen-I.

V kosovskem parlamentu npr. potekata kar dve parlamentarni preiskavi na to temo.

Kot zanimivost omenimo, da v Sloveniji (še) ne poteka preiskava na to temo. Opozicijska stranka NSI se ne želi pridružiti pobudi največje opozicijske stranke SDS. Ne želi namreč prispevati svojih podpisov po pobudo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije na to temo… več tukaj.