GEN-I zgodba z veleposlanikom Kosova dobiva nove dimenzije

Vlora Çitaku: Veleposlanika Berishaja je treba razrešiti, vlada tega škandala ne bi smela opravičevati

Podpredsednica Demokratske stranke Kosova (PDK) Vlora Çitaku je zaradi sumov njegove vpletenosti v “energetski škandal” zahtevala preiskavo in razrešitev kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja.

Predsednik vlade Kosova, Albin Kurti, pa naj bi bil “tisti, ki postaja ovira za utiranje poti odgovornosti in resnici”.

Po njenih besedah ​​je Kurtijeva vlada od začetka aprila 2022 poskušala amnestirati in omenjeni škandal prikriti.

 “V ozadju veleposlanika Berishaja je veliko globlja povezava moči med mafijami držav regije in energijo. Martin Berishaj je prijatelj predsednika vlade, ki ga je Kurti imenoval za veleposlanika, spričo tega škandala ga je Kurti vzel pod neposredno zaščito. Toda kljub dejstvu, da je vlada na vse pretege skušala afero amnestirati, se škandal vse bolj poglablja. Primer je pripeljal do razkritja zelo zaskrbljujočih dejstev, ki ne le zanikajo, temveč še razširjajo obseg preiskovanih oseb. Razširili so se tudi na urad predsednika vlade Albina Kurtija in vpletajo samo državo Kosovo,” je dejala Çitaku.

Çitaku je omenila poročanje medijev, da je “podjetje GEN-I na račun veleposlanika Berishaja položilo 1 milijon in 470 tisoč evrov, o katerih Berishaj po njenih besedah ​​ni poročal komisiji.

“Včeraj so kosovski mediji poročali tudi o drugih podatkih o gospodarski dejavnosti g. Berishaja z GEN-I, o katerih g. Berishaj med nastopom pred preiskovalno komisijo ni bil iskren. Po teh podatkih je na račun g. Berishaja družba GEN-I nekaj manj kot milijon in 470 tisoč evrov,  ki jih g. Berishaj ni prijavil komisiji,” pravi.

Na poročanje slovenskih medijev, da je bila “kampanja premierja Albina Kurtija financirana s sumljivim denarjem družbe GEN-I in veleposlanika Kosova Berishaja” se je odzval tudi tiskovni predstavnik kosovske vlade Përparim Kryeziu.

Kryeziu je dejal, da so te “novice z dvomljivega portala Prava Luke Perša, na katerem se objavljajo, brez kakršnega koli preverjanja zgodovine, kar je neprofesionalno in neetično. Še posebej, ker je znano, da je bil leta 2021 račun Luke Persa na Twitterju blokiran prav zaradi širjenja lažnih novic,” je v odzivu zapisal Kryeziu.

vir Foto: Demokracija

Spomnimo…

Prava: Razkrivamo dokumente finančne mule dr. Roberta Goloba Martina Berishaja  

Razkrivamo vsebino članka medija Reporteri.net. Reporteri.net z dokumenti razkriva posle kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja. Berishaj je v kratkem času delovanja podjetja prejel skoraj dva milijona evrov. Dobrih 600 tisoč evrov od tega dobil od beograjske podružnice GEN-I.

Na portalu Prava.si objavljajo finančna poročila podjetja MB Consulting, od leta 2016 do 2021. Bralec si lahko sliko, ali je Martin Berishaj posloval zakonito ali pa je res bil le finančna mula za druge gospodarje, ustvari sam.
Na portalu Prava.si tudi opozarjajo, da se bo mogoče tudi dr. Golobu čudežno vrnil spomin in se bo spomnil ali je od dveh milijonov evrov prihodkov Berishajevega podjetja, kapnilo kaj tudi v njegov žep… več tukaj.