General Milley primerjal Ukrajino s prvo svetovno vojno: Kako naprej?

Novembra lani je ameriški general Mark Milley, predsednik Združenih načelnikov štabov, sprožil precej razburjenja tako v Kijevu kot tudi med nekaterimi uradniki iz administracije predsednika Joeja Bidna. V svojem govoru je general vojno v Ukrajini primerjal s prvo svetovno vojno in namigoval na možnost pat položaja.

General Milley je ob božiču leta 1914 izjavil, da je “vojna dosegla stopnjo, ki je ni več mogoče zmagati z vojaško pomočjo.” Kasneje je v govoru v Ekonomskem klubu v New Yorku dodal: “Ko je priložnost za pogajanja, ko je mogoče doseči mir, jo izkoristite. Izkoristite trenutek.” V naslednjih tednih je večkrat ponovil svoj predlog, da je prišel čas za pogajanja, saj uspešne protiofenzive Ukrajine okoli Harkova na severovzhodu in Hersona na jugu kažejo, da se Kijev lahko pogaja s pozicije moči. “Rusija trenutno leži na hrbtu,” je takrat dejal general.

Vendar se je izkazalo, da je general Milley glede prve svetovne vojne zmotil. Vojaško bi jo bilo mogoče dobiti, saj so zahodni zavezniki v prvi svetovni vojni vložili več sredstev v vojno, predvsem zaradi ekonomskih dejavnikov in visoke stopnje razvoja, ki jim je omogočila učinkovito bojevanje.

Zgodovinarji, kot je Stephen Broadberry, opozarjajo, da so centralne sile v prvi svetovni vojni težko vzdrževale kmetijsko proizvodnjo zaradi mobilizacije virov za vojno, kar je povzročilo lakoto v mestih in ogrozilo vojno dobavno verigo.

Prva svetovna vojna se je sicer končala z zmago, vendar po strašni človeški ceni. Število žrtev, vključno z vojaki in civilisti, je preseglo 37 milijonov, kar jo uvršča med najsmrtonosnejše spopade v zgodovini. Industrijska narava umorov, kot so uporaba mitraljezev, topniško obstreljevanje in plini, je še dodatno zaznamovala to tragično obdobje.

Jesen

Prihajajoča jesen prinaša nove izzive za Ukrajino, saj bo deževje otežilo vojaške manevre. Če Ukrajina do takrat ne doseže preboja na južni fronti in ne prebije vseh treh plasti ruske linije generala Surovikina, je vse bolj verjetno, da se bodo pozivi k pogajanjem stopnjevali. To pa lahko vpliva na notranjo politično dinamiko tako v Evropi kot v ZDA.

Vzporedno se pozornost usmerja v Zaporožje, kjer upajo, da bo Ukrajina uspela prebiti glavne utrdbe in se približati ciljni prekinitvi kopenske povezave med priključenim Krimom in južnimi ukrajinskimi ozemlji, ki jih zaseda Rusija. Kljub nekaterim dosežkom protiofenzive številke kažejo na previdnost, kar dodatno zaostruje položaj.

Ukrajinski uradniki vztrajajo, da napredujejo, vendar se v ozadju vse bolj govori o možnosti dolgotrajne vojne. To pa odpira vprašanje, ali je sploh možno doseči popoln preboj, saj se tudi vprašanje pogajanj s Putinom izkaže za izjemno zahtevno.

Ruski disidenti postajajo nenavadni zavezniki v boju za popolno zmago, čeprav jih Kijev večinoma zadržuje. Liberalna opozicija v Rusiji ima interes za odstranitev Putina in obvladovanje režima.

Kljub temu pa obstajajo pomembne težave s trenutnim načrtom. Oslabela podpora Ukrajini bi jo naredila bolj ranljivo, ogrozila bi pretekle pridobitve in dala Putinu nove možnosti. Poleg tega, čeprav bi se Ukrajina strinjala s pogajanji, se navadni Ukrajinci ne vidijo v pogovorih s Rusijo. Rusija je Ukrajini povzročila veliko trpljenje in uničenja.

Pogajanja s Putinom so doslej pogosto pripeljala do zavlačevanja in manipulacij, kar je močno zaznamovalo mednarodne odnose. Čeprav se nekatere strani morda zavzemajo za dolgotrajno vojno, pa to prinaša številne nevarnosti in izzive, navaja Politico.

Za zdaj ostaja vprašanje, ali obstaja načrt C, ki bi lahko prinesel rešitev v tej kompleksni in nevarni situaciji.

Foto: ZelenskyyUA X

Portal24