General Milley: V Ukrajini bo preteklo še veliko krvi

ByAna Koren

23. marca, 2023 , , ,
Uničen ruski tank, vojna v Ukrajini [Foto: Pexels]

Mark Milley: Preden bodo iz Ukrajine pregnani vsi ruski vojaki, bo preteklo še veliko krvi

Najvišji ameriški general Mark Milley pravi, da bo za Ukrajino še težko in, da bo preteklo še veliko krvi preden bodo izgnali vse ruske vojake. Obsežna ruska invazija na Ukrajino se najverjetneje ne bo končala na bojišču. Namesto tega se bo končala za pogajalsko mizo, napoveduje general.  

Vodja združenih načelnikov štabov general Mark Milley je dejal, da verjame, da niti Rusija niti Ukrajina najbrž ne bosta mogli doseči svojih ciljev z vojaško močjo. Milley je pred kratkim v podcastu za Eurasia Group Foundation povedal, da verjame, da bodo diplomati iz različnih držav tisti, ki bodo sčasoma končali spopade. 

“V nekem trenutku bodo ljudje ugotovili, da so stroški nadaljnjega izvajanja te vojne z vojaškimi sredstvi izjemno zahtevni. To ne pomeni, da tega ni mogoče narediti. Pozdravljam ukrajinsko voljo ter njihov pogum in odpornost,” je Milley dejal v podcastu.

“Toda obstaja tudi praktična stvar, da bi lahko fizično izgnali vsakega Rusa iz celotne Ukrajine. To je v vojaškem smislu res težko narediti in to je ogromen strošek v krvi in ​​denarju. In zaradi tega se bo nekdo domislil, kako priti za pogajalsko mizo in tam se bo ta stvar na koncu rešila,” je dejal Millay.

Izid bodo določila pogajanja

Milleyjev komentar v podcastu odraža podobne ocene, ki jih podaja med 13-mesečno vojno. General je izrazil zaskrbljenost nad tem, da bo Kijev težko popolnoma potisnil ruske sile z zasedenih ozemelj. Ob tem je izrazil tudi prepričanje, da bodo izid vojne določila pogajanja.

Za mirovna pogajanja med obema stranema si je prizadeva več vlad, tudi Turčija. Eden takih poskusov v zadnjih tednih je prišel s Kitajske. Kitajska je ponudila mirovni predlog, za katerega je Bela hiša dejala, da je naklonjen Rusiji.

Medtem pa žrtve obeh vojsk še naprej naraščajo. Vojna je namreč še vedno osredotočena na obsežno fronto v vzhodni ukrajinski regiji Donbas.

Moskva je sprožila težko pričakovano spomladansko ofenzivo, napreduje v več smereh in v vojno vključuje več sto tisoč vojakov. Ruska prizadevanja so doslej prinesla zelo malo uspeha. Vojni strokovnjaki pravijo, da je to Ukrajini omogočilo, da bo lahko v bližnji prihodnosti izvajala lastne protiofenzivne operacije. 

Ukrajina se je medtem soočala z zastrašujočo nalogo. In sicer kako vzdržati ruski napad, absorbirati udarce njenih številčnejših sil in preprečiti Rusom, da bi dosegli ozemeljske pridobitve dovolj dolgo, da bi prejeli kritičen dotok naprednega in sodobnega zahodnega orožja, kot so tanki, bojna vozila pehote, in topniški sistemi.  

vir Foto: Pexels