Generalni sekretar ZN zaradi suše pozval k pomoči Somaliji

ByAna Koren

12. aprila, 2023 ,
Foto: Pexels

Generalni sekretar ZN je pozval k obsežni pomoči Somaliji zaradi suše

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je pozval k obsežni mednarodni pomoči Somaliji, ki ji grozi suša brez primere. Suša bi lahko življenja stala na tisoče prebivalcev.

Guterres je včeraj prispel v glavno mesto Somalije Mogadiš na “solidarnostni obisk” ob mesecu ramadanu. “Tukaj sem tudi zato, da opozorim na potrebo po obsežni mednarodni podpori,” je dejal na skupni tiskovni konferenci s somalskim predsednikom Hasanom Šejkom Mohamudom.

Guterresov obisk Etiopije prihaja v času, ko se država sooča s katastrofalno sušo, najhujšo v zadnjih 40 letih. Pet zaporednih sezon brez dežja v delih Somalije, pa tudi v Keniji in Etiopiji je uničilo živino in pridelke. Najmanj 1,7 milijona ljudi pa je bilo zaradi iskanja vode in hrane prisiljeno zapustiti svoje domove.

Glede na študijo, ki so jo marca objavili somalijsko ministrstvo za zdravje, Svetovna zdravstvena organizacija in Agencija ZN za otroke (UNICEF), bi lahko zaradi suše v Somaliji v prvih šestih mesecih letos umrlo od 18.100 do 34.200 ljudi.

ZN so pozvali k zbiranju 2,6 milijarde dolarjev humanitarne pomoči za Somalijo. Guterres pa je donatorje in mednarodno skupnost pozval, naj se močneje vključijo v podporo, da bo humanitarni načrt za leto 2023, ki je trenutno financiran le 15 odstotkov, lahko financiran čim prej.

Suša v Somaliji prizadela 8,3 milijona ljudi

Letos bo humanitarno pomoč potrebovala približno polovica prebivalstva Somalije. Po podatkih ZN je suša prizadela kar 8,3 milijona ljudi.

Leta 2011 je državo prizadela velika lakota, zaradi katere je umrlo 260.000 ljudi. Med umrlimi je bila več kot polovica otrok, mlajših od šest let.

Leta 2017, ko je Guterres obiskal tudi Somalijo, se je po zaslugi hitre mobilizacije mednarodne skupnosti izognila še eni podobni katastrofi.

vir Foto: Pexels