Georg Steinhauser do prve zmage kariere, Pogačar utrdil prednost

Georg Steinhauser [Foto: Zajem zaslona]

Georg Steinhauser do prve zmage kariere, Pogačar utrdil prednost

Zadnjo gorsko etapo na 107. Dirki po Italiji je osvojil 22-letni Nemec Georg Steinhauser, ki je na prelazu Brocon prišel do svoje prve profesionalne zmage. Tadej Pogačar je znova blestel in z drugim mestom utrdil vodstvo v skupnem seštevku.

Steinhauser, član ekipe EF Education – EasyPost, je bil na vzponih izjemno aktiven. Na prvem prečkanju prelaza Brocon se je otresel Eritrejca Amanuela Ghebreighzabhierja in na mokrih cestah Dolomitov odpeljal proti zmagi. Sin Tobiasa Steinhauserja in nečak Jana Ullricha je veljal za izrednega talenta, a je na očetovo željo najprej dokončal izobraževanje za strojnika, zdaj pa se je popolnoma posvetil kolesarstvu.

Tadej Pogačar je 2 km pred ciljem napadel in tekmece prehitel za 18 sekund. Skupaj s časovnimi odbitki je svojo prednost pred Danijem Martinezom povečal na 7:42, Geraint Thomas pa zaostaja 8:04.

Etapa se je začela v Selva di Val Gardena in končala po 159 km dirkanja na drugem vzponu na Passo Brocon. Kolesarji so premagali pet kategoriziranih vzponov, trije so bili daljši od desetih kilometrov, vključno z obema vzponoma na Passo Brocon.

Dirka po Italiji se je na prelaz Brocon vrnila prvič po letu 1956, ko je v snežnem viharju zmagal Charly Gaul. Takrat je osvojil Giro z veliko prednostjo, a dirka se je na ta prelaz vrnila le še leta 1967. Tokrat pa je prelaz ponovno postal prizorišče nepozabne etape, ki bo ostala v spominu po prvi zmagi mladega Nemca in nadaljevanju dominacije slovenskega asa Pogačarja.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona