Gérard Depardieu ovaden zaradi obtožb o spolnem napadu

ByAna Koren

30. aprila, 2024 , ,
Gérard Depardieu [Foto: Wikimedia/ Georges Biard]

Gérard Depardieu ovaden zaradi obtožb o spolnem napadu

Oktober 2024 bo za enega najbolj znanih francoskih igralcev, 75-letnega Gérarda Depardieuja, izredno naporen mesec, saj se bo soočil s kazenskim sojenjem zaradi domnevnih spolnih napadov na dve ženski. Incidenti naj bi se zgodili med snemanjem filma “Les Volets Verts” (Zelene polkna) septembra 2021, je potrdila pariška državna tožilka.

Depardieu, ki je v svoji karieri nastopil v več kot 170 filmih in pridobil mednarodno slavo, je vse obtožbe doslej zanikal. Njegov odvetnik, Christian Saint-Palais, je povedal, da je bilo zaslišanje na policijski postaji v 14. pariškem okrožju zaključeno in da igralca niso več pridržali.

Prva ženska, scenografinja na filmu “Les Volets Verts”, je Depardieuja obtožila, da jo je napadel na snemanju. Incident se naj bi zgodil, ko je odšla z mesta snemanja v hodnik pariške vile, kjer so film posneli. Po njenih besedah jo je Depardieu brutalno zgrabil, ob tem pa izrekel nespodobne komentarje.

To ni prvič, da se je Depardieu znašel v težavah. Leta 2020 je bila proti njemu začeta uradna preiskava zaradi posilstva in spolnega napada na igralko Charlotte Arnould, ki se je zgodila leta 2018. Arnould je bila takrat stara 22 let, Depardieu pa 70. Igralka je dogodek opisala kot “popolno grozo” in dejala, da je bila anoreksična v času domnevnega napada.

Odzivi

Odzivi na te obtožbe so bili različni. Francoski predsednik Emmanuel Macron je decembra izrazil svoje občudovanje do Depardieuja, ki je “genij svoje umetnosti” in je “povzdignil Francijo po vsem svetu”. Macron je sicer kritiziran, ker ni poudaril pomena besed žensk, ki so žrtve tovrstnega nasilja. Dejal je, da “nikoli ne bo sodeloval v lovu na ljudi”.

Depardieu je v odprtem pismu v časopisu Le Figaro zanikal vse obtožbe in trdil, da so bila vsa srečanja z Arnouldom sporazumna. Trdi, da je bil žrtev “medijskega sodišča”, ki ga je orkestriralo.

Sojenje, ki se bo začelo oktobra, bo verjetno pritegnilo veliko medijske pozornosti, saj se bo odvijalo v luči številnih razkritij v zadnjih letih o spolnih napadih znotraj zabavne industrije. Oči javnosti bodo uprte v razplet tega primera, ki ne vpliva le na ugled Depardieuja, ampak tudi na obravnavo spolnih napadov v filmski industriji na splošno.

[Vir: The Guardian]; Portal24; Foto: