Gibanje Svoboda bi dopolnilno zdravstveno spremenilo v obvezni prispevek

ByAna Koren

12. aprila, 2023

Gibanje Svoboda bi dopolnilno zdravstveno spremenilo v obvezni prispevek

Poslanci Gibanja Svoboda so v parlamentarni postopek vložili spremembo zakona, s katero bi se dopolnilno zdravstveno zavarovanje preneslo v obvezno zavarovanje, ki bi znašalo 35 evrov. S to potezo želijo namreč preprečiti podražitve in dobičke zasebnih zavarovalnic.

Zavezanci bi bili po predlogu novele zakona o zdravstvenem zavarovanju za plačilo enotnega prispevka v višini 35 evrov vsi, ki so trenutno zavezanci za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prispevek bi se plačeval z upoštevanjem uveljavljenega postopka pobiranja prispevkov.

Plačnik za zaposlene bi bili delodajalci. Za upokojence bi plačeval Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prejemnik sredstev bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in ne več tri zasebne zavarovalnice.

Poslanka Gibanja Svoboda, predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič je poudarila, da gre za poslanski zakon. Za vložitev so se po njenih besedah v poslanski skupini Svobode odločili iz več razlogov. 

“Ker želimo zamrznitev trenutne višine prispevka do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ker nam ni vseeno, da prihaja do podražitev – zato je bilo treba odreagirati takoj,” je pojasnila poslanka.

Dodala je, da želijo ohraniti število zavarovancev na najmanj današnji ravni. “Obstaja tveganje, da bi zaradi povišane višine prišlo do odpovedi dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. Želimo preprečit morebitno poslabšanje položaja slovenskega pacienta in preprečitev morebitnih zdravstvenih in socialnih stisk. Želimo ohraniti iste pravice zavarovancev in to je le prvi korak do preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” je naštela.

Kozlovič pravi, da je ključno, da vsa sredstva, ki se zberejo, ostanejo v javnem zdravstvenem sistemu. “Zato so podražitve premij, ki bremenijo državljane in državljanke nedopustne,” je poudarila.

Kozlovič je pojasnila, da je osnutek zgrajen na zakonih, ki sta jih pripravljali stranki LMŠ in Levica. Državni zbor jih je obravnaval leta 2019 in 2020. “Predlog smo nadgradili tudi s pripombami, ki so takrat prišle med javno razpravo,” je dejala.

Novela predvideva, da bo obvezno zdravstveno zavarovanje po novem sestavljeno iz dveh delov. In namreč iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se plačuje po proporcionalnih deležih, kot jih poznamo že danes, in obveznega zdravstvenega prispevki. Slednji je določen v obliki pavšala v obliki 35 evrov na mesec. “Znesek je znan in je fiksiran,” je poudarila Kozlovič.

Način plačevanja takšen, kot je trenutno pri obveznem zavarovanju

Zakon določa tudi zavezance za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka, ki sledi analogiji zavezancev za plačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja. 

“To pomeni, da zavezanci ostajajo enaki še naprej,” je dejala poslanka. V predlogu je definiran tudi postopek plačevanja. Tudi ta sledi analogiji obveznega zdravstvenega zavarovanja. “Posledično se na novo definira kritje stroškov, potnih stroškov za izvedbo zdravstvenih storitev in tudi stroškov za kritje zdravstvenih storitev in sicer v višini 100-odstotkov in ne po deležih,” je pojasnila.

Znesek za zavarovanje bo od plače, kot do zdaj, iz neto dohodka, ZZZS-ju nakazal delodajalec. Ljudi, ki ne plačujejo obveznega zdravstvenega zavarovanja, je trenutno okoli 5 odstotkov, je pojasnila poslanka.

“95 odstotkov državljank in državljanov plačuje dopolnilno zavarovanje danes. Plačujejo ga na nivoju 35 evrov. Za nikogar od njih se ne bo spremenilo nič. Razen, da bodo privarčevali 120 evrov letno vsak. Ker toliko bi sicer plačali več, če mi ne bi ukrepali in bi dovolili, da bi se napovedane podražitve začele izvajati,” je v odgovoru na novinarsko vprašanje poudaril predsednik vlade Robert Golob. “Ne bomo se ukvarjali s tistimi, ki so se do zdaj iz različnih razlogov temu uspeli izogniti. Ker solidarna družba pomeni, da vsi prispevamo,” je dodal.

Znesek 35 evrov po pojasnilih Tamare Kozlovič sicer izhaja iz trenutnega določila zdravstvenega zavarovanja. “Ocenjujemo, da bo zdravstvena reforma naslovila tudi druge ukrepe, ki bodo privarčevali sredstva v zdravstvenem sistemu, kot je absentizem itd.,” je dejala.

Zneski, ki so trenutno dobički zasebnih zavarovalnic, bodo zdaj ostali znotraj javnega zdravstvenega sistema, je dodala Kozlovič. Novela predvideva tudi proračunsko varovalko. Z varovalko se zagotavlja stabilnost zdravstvenega sistema do dokončne ureditve financiranja zdravstvenih storitev.

Novela zakona bi se začela uporabljati s 1. septembrom 2023.

vir Foto: STA