Gibanje Svoboda Mladi predlaga posvetovalni referendum o dekriminalizaciji rabe konoplje

ByMiha Kovač

15. marca, 2024 ,
Foto: Pexels

Gibanje Svoboda Mladi predlaga posvetovalni referendum o dekriminalizaciji rabe konoplje

Gibanje Svoboda Mladi je vložilo pobudo za razpis posvetovalnega referenduma z namenom dekriminalizacije rabe konoplje ter legalizacije njene uporabe in prodaje za rekreativno uporabo med polnoletnimi osebami. Ta predlog sledi nedavno sprejetemu modelu v Nemčiji, ki bo s prihodnjim letom dovoljeval nakup in uživanje konoplje v licenciranih trgovinah in klubih, pri čemer bo vsak prebivalec imel pravico posedovati do 25 gramov marihuane za osebno uporabo.

Gibanje trdi, da bi s takšnim ukrepom v Sloveniji prispevali k večji varnosti uživalcev konoplje, ki bi s prehodom na legalen trg, kjer bi bilo možno uveljavljati standardizacijo in nadzor nad prodajnimi izdelki, izognili tveganju nevarnih in nepredvidljivih izdelkov, značilnih za črni trg. S tem bi se izboljšalo javno zdravje zaradi zmanjšanja zastrupitev in drugih zdravstvenih zapletov, ki trenutno izvirajo iz uporabe sumljivih substanc.

Obdavčenje konoplje

Menijo tudi, da bi ukrep omogočil ukinitev velikega segmenta črnega trga z opojnimi substancami, država pa bi na novem trgu lahko imela aktivno in konstruktivno vlogo. Izdelek iz konoplje bi bilo po mnenju gibanja smiselno obdavčiti, s čimer bi država pridobila dodatna sredstva za financiranje preventivnih akcij proti uporabi konoplje in drugih opojnih substanc.

V sporočilu za javnost so izpostavili, da dolgoletna vojna proti drogam, v kateri je konoplja eden izmed glavnih “bojišč”, ni prinesla zmanjšanja porabe, temveč je družbi povzročila škodo, trg pa prepustila v roke organiziranemu kriminalu. Ob tem so poudarili, da je čas, da se kot družba na referendumu odločimo, ali želimo nadaljevati po zgrešeni poti kriminalizacije in sankcioniranja rabe konoplje, ali pa obstaja boljša pot.

V sporočilu za javnost mladi zaključujejo z razmislekom o prihodnosti Slovenije na področju rabe konoplje. Državljane pozivajo k odločitvi za bolj odprto in regulirano okolje, ki bi zagotavljalo večjo varnost in nadzor.

Portal24; Foto: Pexels