Giorgia Meloni in Viktor Orbán v Rimu o ključnih izzivih predsedovanja Svetu EU

Orban in Meloni [Foto: Viktor Orban X]

Giorgia Meloni in Viktor Orbán v Rimu o ključnih izzivih predsedovanja Svetu EU

Madžarski premier Viktor Orbán je v Rimu obiskal italijansko premierko Giorgio Meloni in jo seznanil s prihajajočim programom madžarskega predsedovanja Svetu EU. Program se osredotoča na tri ključna področja: boj proti nezakonitim migracijam, krepitev konkurenčnosti Evrope in obravnavanje upadanja rodnosti.

Obisk je del Orbánove turneje po Evropi, ki ga je že vodila v Berlin, v kratkem pa bo obiskal tudi Pariz. Turneja omogoča Orbánu srečanja z voditelji različnih držav članic EU, kjer jim predstavlja prednostne naloge madžarskega predsedovanja, saj Madžarska kmalu prevzema rotirajoče predsedovanje Svetu EU.

Giorgia Meloni je po srečanju izrazila zadovoljstvo, da se madžarski program osredotoča na vprašanja, ki so pomembna tudi Italiji. Izpostavila je, da si obe državi prizadevata za učinkovitejši boj proti nezakonitim migracijam, povečanje konkurenčnosti Evrope ter reševanje problema upadanja rodnosti.

Poleg tega sta voditelja razpravljala tudi o drugih pomembnih temah, med drugim o Ukrajini, kjer imata Italija in Madžarska različna stališča. Srečanje je potekalo tik pred pomembnim vrhom EU ta teden, kjer bodo razpravljali o najvišjih delovnih mestih v EU.

Orbán je med srečanjem poudaril, da njegova stranka ne bo pristopila k politični skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki jo vodi Meloni. Kljub temu ostaja Melonijeva stranka vodilna v Italiji po zadnjih volitvah in pričakuje se, da bo imela pomembno vlogo v prihodnji italijanski komisiji.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Viktor Orban X