Giorgia Meloni: Prezgodaj za razpravo o drugem mandatu von der Leyen

Giorgia Meloni [Foto: Giorgia Meloni X]

Giorgia Meloni: Prezgodaj za razpravo o drugem mandatu von der Leyen

Rezultati volitev v Evropski parlament kažejo na premik v smeri desne sredine, vendar je še prezgodaj za odločitev, ali bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen dobila drugi mandat, je v ponedeljek zjutraj dejala italijanska premierka Giorgia Meloni.

“Prezgodaj je za odgovor,” je glede morebitnega drugega mandata Ursule von der Leyen ali zavezništev v Evropskem parlamentu pojasnila Meloni. Komentirala je tudi svojo zmago na italijanskih volitvah in dejala: “Še vedno zbiramo podatke in moramo razumeti, kakšne možne večine bi se lahko pojavile.”

Meloni je poudarila, da del večine, ki je podprl von der Leyen, ostaja močan, vendar rastejo tudi stranke, ki niso bile del te večine, zato bodo morali oceniti situacijo v prihodnjih urah. Pred volitvami se je veliko špekuliralo o njenem položaju kot potencialne oblikovalke v naslednji evropski večini, saj sta se ji približali tako Ursula von der Leyen kot Marine Le Pen, vodja francoskega Nacionalnega zbora. “V vsakem primeru, kakor koli gre, sta ključni dve točki. Prvi je, da politike in širše odziv državljanov zahtevajo, da se Evropa veliko bolj obrne proti desni sredini,” je dejala Meloni.

“Druga točka je, da bo ne glede na izid Italija igrala temeljno vlogo,” je dodala. Rezultati evropskih volitev za njeno stranko Bratje Italije so pokazali rahlo povečanje podpore v primerjavi z nacionalnimi volitvami leta 2022, kar odseva, da je utrdila moč svoje vlade.

Meloni je izpostavila razliko med svojimi dosežki in voditelji drugih držav EU, ki so imeli slabe rezultate na volitvah v EU, kot sta Emmanuel Macron iz Francije, ki je razpisal predčasne volitve, in Olaf Scholz v Nemčiji, kjer se je njegova koalicija izkazala za slabo.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Giorgia Meloni X