Giro d’Italia: Pogačar z zmago v Perugii utrdil vodstvo

Tadej Pogačar [Foto: Zajem zaslona]

Giro d’Italia: Pogačar z zmago v Perugii utrdil vodstvo

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je na Dirki ponovno dokazal svojo prevlado, saj je na 107. Dirki po Italiji izvrstno nastopil na časovni preizkušnji v Perugii. S to zmago je Pogačar ne le osvojil svojo 72. zmago v karieri in šesto v vožnji na čas, ampak je tudi občutno povečal svojo prednost v skupnem seštevku dirke.

Zadnji startajoči na progi, Pogačar, se je soočil z močnejšim vetrom v primerjavi s svojimi tekmovalci, kar je na začetku pomenilo zaostanek 44 sekund za Filippom Ganno iz ekipe Ineos Grenadiers. Kljub temu je Pogačar hitro začel stopnjevati ritem, ob naslednjem vmesnem času pa je za Ganno zaostajal le še sedem sekund, kar ga je postavilo na tretje mesto.

Trasa dolga 40,6 kilometra je večinoma potekala po ravnini, vendar je bila ključna točka pri zidu Casaglia, kjer se cesta dviga na 1,3 kilometra z naklonom 11,8 odstotka. Na tem odseku je Pogačar izkazal izjemno moč, saj je v zadnjih šestih kilometrih pridobil celo minuto in štiri sekunde prednosti pred Ganno, kar je bilo ključno za njegov končni uspeh.

Zelo sem vesel, da sem se dobro počutil na kronometrskemu kolesu. Od lanskega svetovnega prvenstva nisem vozil nobenega, vendar sem se veliko posvečal temu. Vesel sem, da se je obrestovalo. Začel sem v lažjem ritmu, da se navadim na kolo, potem pa sem se vzpenjal s polnim plinom. Slišal sem dva zaostanka, vendar nisem bil čisto prepričan, kaj so rekli na radiu, zato sem se osredotočal nase. Vzpon mi je zagotovo bolj ustrezal kot Pippu. Bilo je precej strmo, kar je bilo v mojo korist, a na naslednjem kronometru ne bo tako.

Tadej Pogačar

Ko se je Pogačar bližal cilju, je režiser dirke v šali pokazal Ganno, ki je opazoval Pogačarjev “šov” in komentiral, naj upočasni. Pogačar je s časom 51:44 prečkal ciljno črto, kar je bilo za 17 sekund hitreje od Ganne. Američan Magnus Sheffield je bil edini, ki je zaostal manj kot minuto za Pogačarjem.

Vsi glavni konkurenti za rožnato majico so na tej etapi utrpeli velike časovne izgube. Kolumbijec Daniel Martinez je sedaj drugi v skupnem seštevku z zaostankom 2:36, Britanec Geraint Thomas pa za Pogačarjem zaostaja že 2:46. Avstralec Ben O’Connor je na četrtem mestu s še večjim zaostankom.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona