Glas ljudstva zahteva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in delo zdravnikov v dvojni praksi

Iniciativa Glas ljudstva pred vrhom koalicije stranke poziva k opredelitvi do njihovih zahtev za ohranitev javnega zdravstva. Koalicijske partnerje pozivajo, naj ne podpisujejo aneksov, ki bi odpirali vrata privatizaciji javnega zdravstva.

Med zahtevami, ki so jih v iniciativi koalicijskim strankam Gibanje Svoboda, SD in Levica predali prejšnji teden, so takojšnja zagotovitev dostopa do osebnega zdravnika vsem pacientom, v luči tega tudi naslavljanje pomanjkanja kadra v zdravstvenih ustanovah in razbremenitev zdravnikov administrativnega dela.

Zahtevajo tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in delo zdravnikov v dvojni praksi oz. tako imenovano dvoživke. Med drugim zahtevajo še preprečitev preskakovanja čakalnih vrst in da javno zdravstvo sledi potrebam pacientov in ne profitom koncesionarjem.

Spomnili so, da so omenjene zahteve izrazili tudi na stavki pacientov, ki je v torek potekala po več mestih po Sloveniji. V iniciativi so sicer kritični do tega, da je že dan za tem vladna stran dosegla sporazum z zdravniškim sindikatom Fides in pristala na štiri od njihovih petih zahtev, do zahtev civilne družbe pa se še ni jasno opredelila.

Želijo zagotovila, da bodo civilna družba in pacienti vključeni v celotni proces oblikovanja zdravstvene reforme

Zato pričakujejo, da bodo to storili po zaključku koalicijskega vrha. Želijo si tudi zagotovila, da bodo civilna družba in pacienti vključeni v celotni proces oblikovanja zdravstvene reforme.

Ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pozivajo, da “v interesu legitimnosti reforme” prekine z delom v zasebni ambulanti. “Te zahteve niso nikakršen ekstremizem, to so zahteve, ki izhajajo iz koalicijske pogodbe trenutne vlade, in zavez, ki so jih politične stranke dale civilni družbi,” je ob tem poudaril predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull.

V iniciativi ob tem pričakujejo, da poslanci in člani koalicije ne bodo podpisovali kakršnihkoli aneksov h koalicijski pogodbi, ki bi v praksi pomenili odpiranje vrat privatizaciji javnega zdravstva v okviru zdravstvene reforme. V luči tega v iniciativi še posebej pozivajo SD in Levico, da premislijo svoje zaveze, dane volivcem.

V morebitnem aneksu namreč v Glasu ljudstva vidijo možnost “bianco čeka”, ki bi vladi omogočil, da zdravstveno reformo pelje, v katero koli smer hoče.

“Napoved, da bomo jutri slišali glavne usmeritve zdravstvene reforme, ki bi zakoličile zdravstveni sistem za prihodnjih 30 let, ne da bi javnost ali koalicijske stranke pred tem o vsebini karkoli vedela, se dozdeva kot napovedano zvijanje rok manjšim koalicijskim strankam, da pristanejo na nekaj, kar morda ni v koalicijski pogodbi,” pa je ob tem dodal nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber.

V iniciativi Glas ljudstva opozarjajo, naj vlada ne podcenjuje njihove odločenosti. Napovedujejo, da bodo takoj, ko bodo zaznali, da vlada deluje v smeri krepitve javnega zdravstva, ta prizadevanja podprli.

vir Foto: Zajem zaslona

Ne spreglejte…

Koordinacijo reforme zdravstva bo prevzel premier Golob

Koordinacijo reforme zdravstva prevzema premier. Ministrstvo za zdravje želi čim bolj digitalizirati zdravstveni sistem do 1. januarja 2024. Digitalizacija je po mnenju ministra Danijela Bešiča Loredana osnova za transparenten zdravstveni sistem… več tukaj.