Glas upokojencev: Nova politična stranka na slovenskem političnem parketu

Glas upokojencev [Foto: Portal24]

Glas upokojencev: Nova politična stranka na slovenskem političnem parketu

Slovenija je bila danes priča rojstvu nove politične stranke, ki obljublja, da bo spremenila politično krajino za eno najbolj prezrtih skupin v družbi – upokojence. Stranka “Glas Upokojencev” je bila uradno predstavljena na svojem ustanovnem kongresu danes v Ljubljani, kjer so njeni ustanovitelji in podporniki izrazili svojo zavezanost k reševanju izzivov, s katerimi se soočajo starejši državljani.

Ustanovni član gibanja Glas upokojencev in podpredsednik zavoda Inštitut 1. Oktober, po novem pa tudi član sveta stranke Glas upokojencev Igor Černoga je že v uvodnem nagovoru izpostavil, da je danes pomemben dan za Slovenijo, saj pogosto marginalizirana in tudi zaničevana skupina državljanov dobiva svoj glas.

Predsednik stranke, Pavel Rupar, veteran slovenske politike in dolgoletni zagovornik pravic starejših, je v svojem nagovoru poudaril, da “Glas Upokojencev” ni le politična stranka, ampak gibanje, ki si prizadeva za izboljšanje kakovosti življenja upokojencev po vsej Sloveniji. “Naš cilj je jasen: zagotoviti, da se glas upokojencev sliši, njihove potrebe pa ustrezno nagovorijo na vseh ravneh našega življenja,” je dejal Pavel Rupar.

Ustanovni kongres, potrjevanje statuta in novega predsednila [Foto: Portal24]

” Pred letom dni smo začeli s skromno objavo na družbenem omrežju in pozivom vsem upokojencem, da združimo moči in zahtevamo svoje. Ta skromni korak nas je popeljal na pot do točke, kjer danes oblikujemo politično stranko! Stranko, ki bo zastopala vse, ki si želijo boljšega življenja v tretjem obdobju svojega življenja! Vesel in ponosen sem na vas vse, ki združujete svojo voljo, delo in druge dobrine, vse, ki nam zaupate in nas podpirate na tej poti!” [Pavel Rupar, predsednik stranke]

Stranka se bo osredotočila na več ključnih področij, med katerimi so zagotavljanje dostojanstvenega staranja, izboljšanje zdravstvene oskrbe, finančna varnost upokojencev, medgeneracijsko sodelovanje in boj proti starostni diskriminaciji. Ena izmed glavnih obljub “Glasu Upokojencev” je reforma pokojninskega sistema, ki bo upoštevala tako sedanje kot prihodnje potrebe starejših.

Podpredsednik Društva 1. Oktober ter eden od ustanovnih članov nove stranke, Andrej Peterle, je izrazil optimizem in odločenost glede prihodnosti. “Slovenija stoji pred demografskimi izzivi, ki zahtevajo inovativne in korenite rešitve. ‘Glas Upokojencev’ prinaša svež pogled in zavezanost k učinkovitemu reševanju teh izzivov,” je povedal Andrej Peterle.

Glas upokojencev [Foto: Portal24]

Reakcije na ustanovitev nove stranke so mešane. Nekateri analitiki so že ob napovedani ustanovitvi videli v “Glasu Upokojencev” močno silo, ki bi lahko imela pomemben vpliv na prihodnje volitve, spet drugi pa so skeptični glede njene sposobnosti, da se uveljavi v že tako nasičenem političnem prostoru.

Kljub pozitivnim odzivom in jasnemu poslanstvu pa se “Glas Upokojencev” sooča z izzivom pridobivanja široke podpore med različnimi političnimi nazori in demografskimi skupinami. Njihova sposobnost, da se povežejo tako z levimi kot z desnimi volivci ter ob tem tudi z mlajšimi, bo ključnega pomena za njihov dolgoročni uspeh.

S prihajajočimi evropskimi in državnozborskimi volitvami bo zanimivo spremljati, kako bo “Glas Upokojencev” vplival na slovenski politični prostor in ali bodo njihova prizadevanja za spremembe prinesla želene rezultate.

Tekst in foto: Portal24