Glasba Taylor Swift se po sporu glede licenciranja vrača na TikTok

ByAnja Kadič

15. aprila, 2024 , ,
Taylor Swigt [Foto: Wikimedia/Eva Rinaldi]

Glasba Taylor Swift se po sporu glede licenciranja vrača na TikTok

Po dolgotrajnem sporu glede licenciranja z njenim glasbenim distributerjem, Universal Music Group, je glasba Taylor Swift znova dostopna na TikToku. Vrnitev se časovno ujema z nestrpnim pričakovanjem njenega najnovejšega albuma “The Tortured Poets Department”, ki bo izšel prihodnji teden. CNN poroča, da so pesmi Taylor Swift v glasbenem katalogu TikToka za ustvarjanje videoposnetkov od četrtka znova na voljo.

Spor se je začel januarja, ko je Universal Music Group s TikToka umaknil glasbo svojih izvajalcev, vključno s skladbami Swift, Ariane Grande, Camile Cabello in Rihanne. To je sledilo po javni izjavi z naslovom “Odprto pismo skupnosti umetnikov in tekstopiscev – zakaj moramo poklicati čas na TikTok”, kjer so navedli, da se licenčna pogodba s platformo izteka. Universal je kritiziral TikTok, da ponuja le delček plačilnih stopenj v primerjavi z drugimi glavnimi družbenimi platformami. Trdili so tudi, da TikTok poskuša zgraditi glasbeno podjetje “brez plačila poštene vrednosti za glasbo”.

Kljub temu je Universal opozoril, da TikTok predstavlja le približno 1 odstotkov njihovih skupnih prihodkov. Izrazili so tudi zaskrbljenost, kako TikTok omogoča uporabo posnetkov, ustvarjenih z umetno inteligenco, in razvija orodja, ki bi lahko bistveno oslabila licenčne prihodke za človeške umetnike.

Pogoji za vrnitev glasbe Taylor Swift na TikTok ostajajo nejasni. Universal Music Group, TikTok ali predstavnik Swift se namreč niso odzvali na prošnje za komentar. Glasba drugih umetnikov Universal še vedno ni na voljo na platformi.

Medtem Swift še naprej vključuje svoje oboževalce na družbenih omrežjih, deli naslovnice albumov, naslove pesmi in odšteva do izdaje albuma 19. aprila. To bo njen 11. studijski album, ki sledi nedavni zmagi na podelitvi nagrad Grammy – njeni trinajsti, praznovani februarja.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Wikimedia/Eva Rinaldi