Glavna tema poljskih volitev: papež Janez Pavel II. in pedofilski duhovniki

Glavna tema poljskih volitev je papež Janez Pavel II. in pedofilski duhovniki

Glavna tema pred poljskimi jesenskimi parlamentarnimi volitvami, je dediščina papeža Janeza Pavla II. Čeprav je Janez Pavel II. umrl leta 2005, je po šokantnem dokumentarcu TVN na Poljskem postal vroča tema. V dokumentarcu se trdi, da je, ko je bil kardinal v Krakovu, ščitil duhovnike, obtožene spolne zlorabe otrok.

To je povzročilo kolektivni šok v vrstah vladajoče nacionalistične stranke Pravo i Pravda (PiS), ki je tesno povezana z močno Rimskokatoliško cerkvijo. TVN je poljski kanal v lasti Warner Bros. Na razgovor na poljsko Zunanje ministrstvo pa so povabili celo veleposlanika Marka Brzezinskega.

PiS je podal tudi parlamentarno resolucijo “v bran dobremu imenu papeža Janeza Pavla II.”. Parlament “ostro obsoja sramotno kampanjo, ki jo mediji vodijo proti velikemu papežu sv. Janezu Pavlu II., največjemu Poljaku v zgodovini,” navaja resolucija.

Vlada in z njo povezani mediji so o Janezu Pavlu II., sprožili veliko pozitivno kampanjo. Njegovo ogromno podobo pa so projicirali na pročelje predsedniške palače v Varšavi. Javna televizija TVP zdaj vsak dan predvaja eno od njegovih pridig.

Papeška politika

Voditelji PiS so našli nekaj, za kar upajo, da jih bo spodbudilo pred volitvami, je dejal Ben Stanley. Stanley je izredni profesor na Univerzi za družbene in humanistične vede v Varšavi.

“Zagovor Janeza Pavla II. je priložnost za PiS, da pokažejo, da so, kot trdijo, na pravi strani spora, v katerem se pristne poljske vrednote zoperstavljajo nečemu, kar ni pristno in kar je sumljivo,” je rekel Stanley.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je opozicijo obtožil, da se “sramuje najpomembnejšega rojaka v zgodovini republike”. Stranka je znana po iskanju spornih vprašanj pred volitvami.

Vodja stranke je leta 2015 med begunsko krizo migrante obtožil, da v Evropo uvažajo “vse vrste parazitov in protozojev”. Leta 2020 je poljski predsednik Andrzej Duda, ki ga podpira PiS, v svoji volilni kampanji napadel aktiviste LGBTQ+. Trdil je, da podpirajo ideologijo, ki je v nasprotju s poljskimi vrednotami.

Močan vpliv Cerkv

Državno podprti mediji so obtožili opozicijske politike, da želijo Poljake prisiliti, da se v okviru boja proti podnebnim spremembam odrečejo svojim najljubšim svinjskim kotletom in jih nadomestijo z užitnimi žuželkami. “Lahko vidite, da je razprava o užitnih žuželkah skoraj zamrla. Janez Pavel II ima veliko več potenciala,” je dejal Stanley.

Čeprav se Poljska sekularizira, kar potrjuje nenehno zmanjševanje števila duhovnikov, zmanjševanje števila vernikov pri nedeljski maši in naraščanje števila učencev, ki nočejo k verouku, je država še vedno ena najbolj katoliških v Evropi. Cerkev ima zelo velik vpliv med starejšimi in tistimi, ki živijo v manjših mestih in vaseh, ki so nekašne trdnjave PiS-a.

Igranje na karto Janeza Pavla II. je opozicijo ujela nepripravljeno. Mnogi njeni podporniki so bolj sekularni. Pa vendar stranke ne morejo tvegati, da bi užalile vernike, če upajo, da bodo to jesen osvojile oblast.

Papež Frančišek je papeža Janeza Pavla le mlačno branil

Pokojnemu papežu se pogosto pripisuje, da je prispeval k padcu komunizma v srednji in vzhodni Evropi. Njegova potovanja iz Vatikana v domovino veljajo za ključni dejavnik vzpona sindikata Solidarnost leta 1980. Po vsej državi je Janez Pavel II. zelo cenjen.

Državljanska platforma, največja poljska opozicijska stranka, ni glasovala o resoluciji v bran papežu. Stranka je PiS obtožila politikantstva. “Nočete braniti Janeza Pavla II., hočete ga vpisati v PiS!” je dejal Paweł Kowal, predstavnik Državljanske platforme v parlamentarni razpravi o resoluciji.

Medtem ko se opozicija obotavlja, je nadškof Stanisław Gądecki, predsednik poljske škofovske konference, kritiziral poročila o Janezu Pavlu II. kot “šokantne poskuse diskreditacije njegove osebe in dela, pod pretvezo, da skrbi za resnico in dobro”.

Ni samo TVN tista, ki obtožuje Ivana Pavla II. da je ignoriral duhovnike pedofile. Podobne obtožbe so bile podane v novi knjigi nizozemskega novinarja Ekkeja Overbeeka, “Maxima Culpa: Janez Pavel II. je vedel”, ki trdi, da je nadškof Karol Woytyla selil pedofilske duhovnike iz župnije v župnijo, da bi se izognil odkritju. 

Tako knjiga kot dokumentarec TVN sta napadena, ker se zanašata na arhive komunistične tajne policije. “Vloga svobodnih in zanesljivih medijev je poročanje o dejstvih, četudi so boleča in težko sprejemljiva,” so odgovorili s TVN.

Televizijska hiša je poudarila, da se avtor dokumentarca ni zanašal le na arhive, ampak je stopil tudi v stik tudi z ljudmi, ki so jih duhovniki zlorabljali. Papež Frančišek se je v bran svojemu predhodniku odzval precej mlačno in s tem poljsko Cerkev spravil v neprijeten položaj.

“Na stvari je treba gledati v kontekstu časa, v katerem so se zgodile. Takrat je bilo vse prikrito,” je povedal za argentinski časnik La Nacion. 

PiS bo nekaj mesecev pred volitvami zdaj spremljal, ali bo Janez Pavel II. privlačna tema, je rekel Stanley. Dodal je: “Preveč vztrajati pri tem je potencialno tvegano, saj ni več začetek 2000-ih in tokrat ni tako jasno, da bo veliko ljudi, zlasti mladih, stopilo v bran Janezu Pavlu II..”

vir Foto: Wikipedia