Glavobol, utrujenost, težave z vidom, to so prvi simptomi visokega krvnega tlaka

Kadar gre za bolezni, povezane s srcem, je visok krvni tlak eno najpogostejših stanj. Glavobol, utrujenost, težave z vidom, pa so prvi simptomi visokega krvnega tlaka. Kriza črpanje skozi telo potrebuje določen pritisk, ko ta tlak postane previsok, lahko znatno poškoduje arterije in krvne žile. Ko visok krvni tlak postane kronična težava, lahko povzroči nabiranje oblog na stenah krvnih žil. Več kot je usedlin, ožje so krvne žile, zaradi česar je še težje učinkovito črpati kri.

“V ZDA ima 47 odstotkov prebivalstva diagnozo hipertenzije. Debelost, sladkorna bolezen, premalo gibanja, slaba prehrana, prekomerno uživanje alkohola, uporaba tobaka in genetika prispevajo k tveganju za hipertenzijo,” pravi dr. Rand McClain za SheFinds.

Po ocenah je 18 odstotkov vseh smrti na svetu mogoče pripisati hipertenziji (približno 9,4 milijona ljudi). In največja težava je, da visok krvni tlak morda sploh ne kaže nobenih simptomov. Zato ga imenujejo tihi morilec. 

Prvi simptomi visokega krvnega tlaka so lahko glavobol, krvavitve iz nosu, utrujenost, težave z vidom, oteženo dihanje, razbijanje srca in šumenje v ušesih. Merjenje tlaka je osnova tako za postavitev diagnoze kot za spremljanje učinka terapije. 

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kolikokrat ste že slišali, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva?

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in obstaja veliko dokazov, ki kažejo prav na to, zlasti ko gre za otroke. Številne raziskave so namreč pokazale, da zajtrk izboljša obnašanje otrok v šoli. Slabi vzorci prehranjevanja lahko ogrozijo njihovo rast in razvoj. Zato lahko z gotovostjo potrdimo, da kakovosten zajtrk pomaga otrokom zagotoviti energijo, ki jo potrebujejo za prihodnji dan in hranila, ki jih potrebujejo za rast in razvoj.

Kratkoročno lahko uživanje zajtrka poveča energijo in motivacijo za učenje. Visok metabolični promet in hitra rast otrok pomenita, da potrebujejo optimalno prehrano. Imajo večje potrebe po zalogah glikogena (ali energije) ponoči, medtem ko spijo… več tukaj.