luka doncic

Na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve je Radiotelevizija Slovenija naslovila pobudo za uvedbo inšpekcijskega nadzora zaradi možnih kršitev zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Omenjena pobuda je v zvezi s predvajanjem tekem košarkarske reprezentance na televizijskem programu Sportklub 1.

Na RTV Slovenija namreč menijo, da Sportklub ne izpolnjuje zakonskega pogoja, da lahko pomembne dogodke (kot so te košarkarske tekme) prenaša le izdajatelj v neplačljivem programu, če ima možnost ta program spremljati vsaj 75 odstotkov prebivalcev Slovenije. Kot pravijo na RTVS SK1 po javno znanih podatkih dosega okoli 31-odstotno pokritost.

Sportklub bi moral pravice za prenos kvalifikacijskih tekem ponuditi in izvesti v nadaljnji prenos, t. i. podlicenco menijo na RTV Slovenija.

Na RTV Slovenija so zapisali: “Na podlagi podatkov, ki so javno znani ali dostopni, RTV Slovenija naveden pogoj za predvajanje pomembnih športnih dogodkov na območju Slovenije zagotovo izpolnjuje, najverjetneje ga izpolnjujejo tudi nekatere druge televizije, SK1 pa po ocenah RTV Slovenija zakonskih pogojev ne izpolnjuje. Prepričani smo, da bi izdajatelj televizijskega programa SK1 moral pravice za prenos kvalifikacijskih tekem košarkarske reprezentance za območje Slovenije ponuditi in izvesti v nadaljnji prenos (t. i. podlicenco), tako da bi bilo pomembnemu delu gledalcev na območju Slovenije omogočeno spremljanje teh dogodkov na neplačljivem televizijskem programu.”

 Tudi v bodoče ne zgleda dobro: “RTV Slovenija je poskušala pridobiti pravice pri izdajatelju SK1 tudi pri drugih pomembnih športnih dogodkih, ki so v javnem interesu, vendar prav tako neuspešno. Še več, da izdajatelj SK1 razpolaga z ekskluzivnimi pravicami za posamezne dogodke, smo celo izvedeli povsem naključno ali pa prepozno. S tem je bilo RTV Slovenija onemogočeno izvajanje poslanstva in nalog v javnem interesu, med njimi zagotavljanje kakovostnih informacij o vseh športnih dogodkih ter spodbujanje športa oz. športnih vsebin, kot to predvideva 4. člen zakona o RTV-ju.”

Vir: MMC RTV Slovenija Foto: Twitter

By A.K.

Komentar: