Goljufije z oljčnim oljem se širijo: Kako jih prepoznati?

Pomanjkanje oljčnega olja in visoke cene so ustvarile odlično gojišče za goljufije z oljčnim oljem. Če v restavraciji naročite ekstra deviško oljčno olje, natančno preverite etiketo. Po podatkih Europola je prodaja ponarejenega oljčnega olja postala “običajna praksa”. Opozorilo je prišlo, potem ko so oblasti novembra v usklajenih racijah po Italiji in Španiji zasegle 260.000 litrov ponarejenega oljčnega olja. Manj kot dva meseca kasneje je bilo v Rimu iz istega razloga pod preiskavo okoli petdeset restavracij, kar je sprožilo nove alarme.

Kako ugotoviti, ali je oljčno olje pristno?

Nekateri prevaranti nadomeščajo dragoceno “tekoče zlato” z veliko cenejšim semenskim oljem. Semensko olje je prozorno, zato ga obarvajo s klorofilom, da dodajo zelene odtenke, za pridobitev rumenih lastnosti pa uporabljajo karotenoide. To ustvari barvo olivnega olja.

Toda tudi če sta videti podobna, ostajajo velike razlike. Olje iz semen nima okusa ali vonja, medtem ko “oljčno olje ni nikoli brez okusa. Lahko je bolj ali manj sladko, grenko ali pikantno, vendar nikoli ne bo brez okusa,” je za Euronews povedal profesor živilstva Maurizio Servili. “Vsakdo, ki je vsaj nekajkrat poskusil oljčno olje, bi opazil razliko. Polifenoli so tisti, ki mu dajejo poseben okus.”

Preprosti testi odkrijejo zapletene mešanice

Prevaro je morda nekoliko težje opaziti, če se olje iz semen zmeša z nekaj dejanskega oljčnega olja. V teh primerih lahko goljufijo razkrije preprosta analiza. Tako kot test sestave maščobnih kislin ali sestava sterola, pa tudi spektrofotometrične konstante,” pravi profesor Servili.

V nekaterih državah je dejansko zakonito prodajati to vrsto mešanice, vendar mora biti na etiketi navedena količina oljčnega olja v steklenici, izdelek pa se ne more imenovati “oljčno olje”. Druge prevare uporabljajo mešanico oljčnega olja in “lampante oil”, ki se tako imenuje zaradi njegove zgodovinske uporabe kot goriva v oljnih svetilkah. Gre za manj kakovostno oljčno olje, ki je zaradi visoke kislosti neprimerno za uživanje.

Ocenite olje po pokrovu

Ko kupujete ali naročate ekstra deviško oljčno olje, vedno preverite podatke na steklenici. Prepričajte se, da sta naveden datum in lokacija žetve, preverite, ali lahko skenirate kodo QR, da izsledite proizvodno verigo, in poiščite pečate tretje osebe, ki izdaja potrdila, testerja ali konzorcij, kot sta DOP ali IGP. “Najnaprednejši naftni konzorciji uporabljajo sisteme blockchain za sledljivost,” pravi Sabina Petrucci, italijanska proizvajalka oljčnega olja. Preverjanja ni nikoli dovolj, potrošniki bi morali biti bolj ozaveščeni o obstoju takih orodij za sledljivost.

“Popolna nevihta” za trg oljčnega olja

“Proizvodnja se je v zadnjih nekaj letih sesula,” pravi Servili. “Samo leta 2023 smo globalno izgubili med 20 in 25 odstotkov.” Glavni krivec je ekstremna suša v Sredozemlju, regiji, ki predstavlja skoraj 90 odstotkov svetovne proizvodnje ekstra deviškega oljčnega olja.

“Španija, Grčija, Italija, Tunizija vse so bile prizadete. In to leto bi lahko bilo še hujše. Vodnih virov je izjemno malo.” Zaradi tega so cene oljčnega olja poskočile. “Standardno ekstra deviško oljčno olje je včasih v supermarketu stalo med 3 in 5 evri za liter, zdaj pa med 10 in 12 evri.” Prevarantom je veliko lažje prodajati svoje izdelke, pri čemer sodelujejo nepoštene restavracije, ki “vedo, kaj kupujejo,” pravi Servili. “Trg za ponarejeno oljčno olje je vedno obstajal. Zdaj pa postaja močnejši, ker restavracije nočejo plačevati trenutnih cen oljčnega olja.”

vir; Foto: Pixabay; Portal24