Premier Robert Golob bo prihodnji teden na vrhu EU-ja podal predlog, da se status kandidatke za članstvo v EU podeli tudi BiH.

Golob je na vprašanje, zakaj meni, da bi predlog, da BiH postane kandidatka za članstvo v EU, dobil zadostno podporo odvrnil:  “Želimo si in bomo takšen predlog tudi podali.”

Vendar pa je evropska realnost takšna, da je dovolj ena članica, ki to prepreči. Upam, da bo prihodnji teden premagal razum, je pa žal preteklost marsikdaj pokazala, da lahko pride do zlorabe tega instrumenta in da potem posamezne članice zlorabijo instrument veta za lastne interese, ki nimajo nobene zveze z evropskimi vrednotam.«

Robert Golob

Michelu je pismo, v katerem se zavzema za podelitev statusa kandidatke brez pogojev, včeraj poslal tudi predsednik republike Borut Pahor. V BiH bi tako okrepili proevropske sile in dinamiko prilaganja evropskim normam, meni Pahor.

V pogovorih s predsednico EK Ursulo von der Leyen in Michelom je Golob izrazil prepričanje, da “bo proces, vezan na Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo, na neki način pospešil procese tudi za Zahodni Balkan“.

“Verjamemo, da Zahodni Balkan zasluži podobno obravnavo, še posebej tiste države, ki so bile v vojni in ki niso same odgovorne za to, da ne morejo izpolniti tehničnih pogojev.”

Robert Golob
Ukrajina

Golob bo na vrhu EU-ja podprl podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU-ju Ukrajini. Objavljeno pozitivno mnenje Evropske komisije glede Ukrajine.

Mislim, da je to pomembno politično sporočilo Ukrajini, in mislim, da je prav, ker si to Ukrajinke in Ukrajinci zaslužijo.”

Robert Golob

Foto: EU Consillium