Golob pravi, da bodo kmete stroškovno razbremenili in hkrati odkupili vso slovensko pšenico. Vlada je danes obravnavala nov paket ukrepov proti draginji.

Draginjo pri naftnih derivatih so omilili z uvedbo delne regulacije cen in omejitve marž ter z odpovedjo določenim dajatvam, o tem smo poročali tukaj.  Zdaj so v ospredju ukrepi za področje kmetijstva in prehrane.

“Žal je situacija v svetu, predvsem v Ukrajini, vsak dan slabša in to se dejansko pozna ne samo v cenah ampak tudi v razpoložljivosti hrane za naprej. Na eni strani kako pomagati slovenskim kmetom, da bodo povišani stroški goriv in ostalega materiala čim manj vplivali na njihove stroške in posledično na cene hrane, na drugi strani pa smo se ukvarjali s tem, kako vzpostaviti učinkovit sistem nadzora maloprodajnih cen za naše slovenske potrošnike.” 

Robert Golob
 22 milijonov evrov pomoči za kmete

Vlada je sprejela odločitev, da bo slovenskim kmetom namenila dobrih 22 milijonov evrov. Denar bo šel, za  različne namene. Pridelovalcem mleka, za subvencije za gorivo ter za subvencije za nabavo materiala in gnojil, je razložil Golob.

“Istočasno smo sprejeli tudi usmeritev, da bo vlada poskrbela za to, da vso pšenico pridelano v Sloveniji odkupimo preko zavoda za blagovne rezerve. Kmet bo dobil enega kupca in stabilno ceno, vedeli bodo po koliko lahko prodajo, zato bo tudi cena tudi nekoliko nižja. Tako bomo poskrbeli, da bo Slovenija v jesen stopila z večjimi blagovnimi rezervami kot je običajno, zato ker pred nami ni zima, ki bi bila čisto običajna in je prav, da se na to pripravimo.

Robert Golob

Golob pravi, da se po svetu že opaža, da veliki trgovci špekultativno na veliko nakupujejo predvsem pšenico.

Košarica s 15 izdelki

Nadzor maloprodajnih cen bo vlada poskušala izvesti s košarico 15 maloprodajnih izdelkov, ki bo usklajena s trgovinsko zbornico.

“Sproti bomo nadzirali cene teh izdelkov, ne gre za reguliranje cene, ne bo jih določila vlada, vlada bo poskrbela da bodo te cene med seboj primerljive, pa tudi javno znane. Kar pomeni, da se bo lahko vsak kupec sam aktiviral in preveril, katera je tista trgovina, kjer se mu splača kupiti nek izdelek.” 

Robert Golob

Spremljali bodo tudi kakovost posameznih izdelkov, zato da bodo res primerljivi, ter cene primerljivih izdelkov v sosednjih državah Avstriji, Italiji, Madžarski in Hrvaški.

Foto: BOBO

By A.K.

Komentar: