Golob na Festivalu Svobode: Slovenija rešuje čast Evrope!

Festival Svobode [Foto: Zajem zaslona]

Golob na Festivalu Svobode: Slovenija rešuje čast Evrope!

Na obali Zbiljskega jezera se je odvil prvi Festival Svobode, ki ga je organiziralo Gibanje Svoboda, trenutno največja vladna stranka v Sloveniji. Dogodek, ki se ga je udeležilo več kot 1000 članov in simpatizerjev, je bil namenjen predstavitvi kandidatov za prihajajoče junijske volitve v Evropski parlament. Prvi na listi je Aleksander Merlo, ugledni direktor postojnske porodnišnice, ki se mu za mesto evropskega komisarja pridružuje Tomaž Vesel.

Predsednik Gibanja Svoboda, premier Robert Golob, je ob svojem prihodu potrdil seznam devetih kandidatov, med katerimi so poleg Merla tudi aktualna poslanka Irena Joveva, predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanca Tamara Vonta in Uroš Brežan, državna sekretarka za odnose z Državnim zborom Maša Kociper, poslanka Janja Sluga, obrambni minister Marjan Šarec in državni sekretar Vojko Volk.

Skupina, ki verjame v solidarnost

Merlo, ki naj bi zasedal prvo mesto na listi, je v izjavi za medije poudaril, da bo lista zastopala proevropska stališča, se zavzemala za mir in pozitivne globalne iniciative. “Vsekakor bo pozitivna konotacija v tem precej nejasnem svetu,” je dodal. Golob je kandidate označil za skupino, ki verjame v solidarnost in enotnost ter ima potrebno znanje in pogum. “Zato sem prepričan, da bo ta ekipa ne samo v Sloveniji, ampak predvsem v Bruslju, znova dvigovala ugled Slovenije in delovala v njeno korist,” je poudaril.

Gibanje Svoboda še ni uradno razkrilo vrstnega reda kandidatov na listi, razen Merla, čigar mesto na vrhu liste je še vedno predmet ugibanj. Medtem ko je bila šesterica izmed navedenih kandidatov že potrjena s strani strankinih organov, pa za Slugo, Volka in Šarca ta postopek še poteka.

Kampanja pred evropskimi volitvami bo po Golobovih besedah osredotočena na geslo “Pojdi volit” ali “Izbira svobode je enako svoboda izbire”, s čimer želijo izpostaviti pomen volilne udeležbe. S tem Gibanje Svoboda ne samo utrjuje svoje temeljne vrednote, ampak tudi aktivno spodbuja državljane k udeležbi na volitvah, ki bodo pomembno vplivale na prihodnost Slovenije in Evrope.

Tomaž Vesel bo evropski komisar

Na festivalu Gibanja Svoboda so razglasili, da bo njihov kandidat za evropskega komisarja Tomaž Vesel, nekdanji predsednik računskega sodišča. Premier in predsednik stranke Robert Golob je Vesela pohvalil za njegovo pripravljenost izpostaviti se v težkih časih, izpostavljajoč, da “Svobodo lahko promoviramo vedno, ne samo takrat, ko je lepo in ko zmagujemo.” Golob je Vesela označil kot dokaz, da “ni nič nemogoče.”

Vesel se je zahvalil za nominacijo in poudaril pomen funkcije evropskega komisarja, obljublja, da bo delal v dobro Slovenije in državljanov Evropske unije, ne samo za osebno korist. Poudaril je, da njegova kandidatura ni bila iskana z odobravanjem drugih koalicijskih partnerjev, a predvideva, da je sprejemljiv kandidat za vse. Kot potencialne resorje, ki bi ga zanimali, je naštel finance, konkurenco in demokracijo.

Golob je v svojem nagovoru spomnil na težke začetke in zmago Gibanja Svoboda na volitvah, izpostavil je, da so prevzeli vodenje države v “najtemnejših časih slovenske demokracije.” Poudaril je, da je bilo vredno boriti se za svobodo, ki jo “danes živimo.” Med dosežki vladanja je naštel gospodarsko rast, nizko brezposelnost, investicije v raziskave in infrastrukturo ter visok ugled Slovenije doma in v tujini. Ob zaključku je Golob opomnil na pomen izbire predstavnikov za Evropo, ki bodo delovali v duhu enotnosti in solidarnosti ter vplivali na prihodnost Evrope.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona