Golob po sestanku s pravosodnimi funkcionarji: Sestanek je bil konstruktiven

[Foto: Daniel Novakovič( STA]

Golob po sestanku s pravosodnimi funkcionarji: Sestanek je bil konstruktiven

Premier Robert Golob je danes gostil sestanek s ključnimi pravosodnimi funkcionarji, vključno s pravosodno ministrico Andrejo Katič in predstavniki ministrstva za javno upravo, z namenom določitve načrta za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede plač sodnikov. Po besedah premierja Goloba je bil sestanek konstruktiven, vendar vsebine pogovorov niso želeli razkriti javnosti.

Odločba, katere rok za uresničitev je že potekel, razkriva neskladje v plačnem sistemu sodnikov, ki zaostajajo za plačami poslancev za več kot tisoč evrov. Sestanek je obsegal razpravo z vodilnimi predstavniki pravosodja in javne uprave, vključno s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem, ki kljub pomanjkanju konkretnih informacij o poteku pogovorov izraža optimizem.

Vlada načrtuje obravnavo problematike skozi interventni zakon, ki bo predstavljen pravosodnim predstavnikom v roku dveh tednov, ter dolgoročnejše prilagoditve znotraj prenove plačnega sistema. Cilj je predvsem izboljšanje položaja prvostopenjskih sodnikov, ki trenutno prejemajo občutno nižje plače v primerjavi z drugimi deli javne uprave, ob hkratnem iskanju ravnovesja znotraj plačne strukture sodstva.

Interventni zakon

Nenadne rešitve, ki jih predlaga premier Golob, vključujejo interventni zakon pred parlamentarnimi počitnicami, sklicujoč se na neuradne informacije navaja RTV SLO. Slednjim bi izboljšali položaj prvostopenjskih sodnikov in odprave nesorazmerij znotraj sodniških vrst. Vendar pa iz sodniških krogov prihajajo pomisleki glede možnih novih nesorazmerij, ki bi jih takšne spremembe lahko prinesle.

Predlog za uresničitev ustavne odločbe o plačah sodnikov, ki ne vključuje plač tožilcev, je sprožil nadaljevanje pogajanj tožilcev z ministrstvom za javno upravo. Medtem ko so predstavniki stavkovnega odbora državnih tožilcev prejeli osnutek predloga zakona, ki bi uresničil ustavno odločbo znotraj trenutnega plačnega sistema, je vodja stavkovnega odbora Barbara Prevolšek izrazila zmerno zadovoljstvo zaradi premika v pogajanjih, čeprav konkretnih rezultatov še ni mogoče oceniti.

Pogajanja, ki so se začela po dolgotrajnem pozivanju sodnikov in tožilcev k izvršitvi ustavne odločbe, bodo predvidoma nadaljevana še v tem mesecu. Tožilci, ki so se pridružili sodnikom v opozorilnih protestih in izvedli enodnevno stavko 14. marca, so izrazili pripravljenost nadaljevati s stavkovnimi aktivnostmi, odvisno od odziva na predstavljeni osnutek zakona.

Vlada in Državni zbor sta bila s strani ustavnega sodišča pozvana k odpravi neustavnosti v ureditvi plač sodnikov do 3. januarja, kar se ni zgodilo. Tako sodniki kot tožilci so v preteklih mesecih izrazili svoje nezadovoljstvo z neizvršitvijo odločbe, ki zadeva sodniško neodvisnost in delitev oblasti, s stavko in opozorilnimi protesti.

Pravosodna ministrica Andreja Katič in predsednik Sodnega sveta Vladimir Horvat sta izrazila optimizem glede uresničitve ustavne odločbe, kar nakazuje možen pozitiven premik v reševanju dolgotrajne problematike plač v pravosodnem sistemu.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Daniel Novakovič/STA