Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal z avstrijskim ministrom za evropske in mednarodne zadeve Alexandrom Schallenbergom.

Tema pogovorov

Sogovornika sta spregovorila o odnosih med državama ter osrednjih evropskih temah s poudarkom na energetski situaciji kot posledici ruske agresije na Ukrajino. Govorila sta o pridobitvi alternativnih virov plina. Ocenila sta možnosti širitve potenciala plinskega terminala na Hrvaškem (LNG Krk) in v Italiji (Adriatic LNG, Rovigo). Predsednik vlade se je zavzel, da bi Avstrija čimprej odpravila nadzor na notranji schengenski meji med Slovenijo in Avstrijo. Minister Schallenberg je ob tej priložnosti predsedniku vlade Golobu prenesel čestitke avstrijskega zveznega kanclerja Nehammerja in ga povabil na obisk v Avstrijo.

Med Slovenijo in Avstrijo sicer poteka reden in intenziven dialog, kar vključuje tudi redne stike obeh ministrov, pristojnih za zunanje zadeve. Avstrija je pomembna gospodarska in politična partnerica Slovenije. Je najpomembnejša država investitorica Slovenije in 4. najpomembnejša izvozna partnerica Slovenije.
 

Vir: PV RS
Foto: Žan Kolman UKOM

By A.K.

Komentar: