Golob zavrnil izbiro Andreje Katič za državni sekretarki

Andreja Katič [Foto: Klara Gojič DZ]

Golob zavrnil izbiro Andreje Katič za državni sekretarki

Pravosodna ministrica Andreja Katič, ki predstavlja Socialne demokrate (SD), se sooča z izzivi pri oblikovanju svoje ekipe le teden dni po svojem ponovnem imenovanju na čelo Ministrstva za pravosodje. Po poročanju časnika Večer, je ministrica Katič za državni sekretarki na ministrstvu izbrala Aleksandro Spasojević, dolgoletno uslužbenko v državni upravi, in Andrejo Kokalj, nadzornico svetnico na Protikorupcijski komisiji (KPK). Obe kandidatki sta poznani kot nestrankarski uslužbenki, in izbira ministričinih kandidatk je podporo znotraj stranke SD prejela.

Vendar pa se je postopek zataknil pri predsedniku vlade Robertu Golobu, ki je, kot navaja Večer, ministrici Katič pisno sporočil svojo odločitev proti imenovanju Spasojević in Kokalj za državni sekretarki. Premier Golob ni podprl nobene od predlaganih kandidatk in je od ministričine zahteve, da predloži alternativna imena za te položaje. Točni razlogi za Golobovo zavrnitev niso bili javno razkriti, čeprav Večer nakazuje, da bi lahko njegovo odločitev vplivalo preteklo delo Aleksandre Spasojević na Ministrstvu za notranje zadeve v prejšnji vladi pod vodstvom Janeza Janše, kjer je bila vključena v razvoj protikovidnih ukrepov, kasneje razveljavljenih s strani Golobove vlade.

Ministrica Katič je o premierjevi zavrnitvi že obvestila poslansko skupino SD in pričakuje se, da bo vprašanje imenovanja državnih sekretarjev obravnavano tudi na prihajajoči seji predsedstva stranke. Kako bo SD odreagirala na to situacijo in kaj bo to pomenilo za nadaljnje delovanje ministrstva in vlade kot celote, ostaja odprto vprašanje.

Notranji pomisleki

Večer, sklicujoč se na svoje informacije, poroča o notranjih pomislekih znotraj predsedstva Socialnih demokratov (SD) glede imenovanja Aleksandre Spasojević za državno sekretarko na Ministrstvu za pravosodje. Kljub tem pomislekom je v SD prevladalo mnenje, da je Spasojević zaradi svoje preteklosti na ministrstvu in strokovnega opravljanja dela primerna kandidatka. Odločitev predsednika vlade Roberta Goloba, da zavrne ministričina predloga za državni sekretarki, pa se interpretira tudi v kontekstu nedavnih kontroverz, vključno s spornim nakupom nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Večer navaja neimenovane sogovornike, ki ugibajo o Golobovih motivih za željo po kontroli nad pravosodnim ministrstvom in postavljajo vprašanja o njegovem zaupanju v presojo ministrice Katič in SD, ki vodi pravosodni resor.

Po odstopu Dominike Švarc Pipan s položaja pravosodne ministrice, zaradi afere povezane s sodno stavbo, je bil vodstveni položaj ponujen Andreji Katič. Večer razkriva, da so bile sprva informacije o Golobovi neodobritvi Katič za to vlogo, vendar se je mnenje spremenilo po predlogu SD, ki je predlagal dva možna kandidata za to mesto: poslanko Meiro Hot ali odvetnika Marka Butinarja. Golob se je nato zaradi izkušenj Katič z vodenjem pravosodnega resorja odločil zanjo. Pri iskanju naslednika Švarc Pipan je bil Golob neuspešen, kar dodatno osvetljuje dinamiko znotraj koalicije in odločitvene procese, ki vplivajo na sestavo vladnih ekip.

[Vir: Večer]; Portal24; Foto: Klara Gojič DZ