Premier Golob pravi, da bo vlada znova uvedla regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest ter sprostila marže in cene na avtocestah. Datum veljave novih pravil za oblikovanje cen na bencinskih servisih 21. junija.

Premier Golob pojasnjuje: “Trg izven avtocest žal ne deluje. Vsi ponudniki imajo ves čas cene, ki so med seboj skoraj identične. Če trg ne deluje, je vrnitev na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza. Cena nafte se je v letu in pol iz 70 evrov na tono dvignila na več kot 120 evrov. Maloprodajne cene temu v celoti niso sledile. V istem obdobju smo v Sloveniji imeli različne režime.«

1.julija bodo stopili v veljavo tudi nekateri omilitveni ukrepi pri potnih stroških, javnem prometu in v kmetijstvu.

“Dvigujemo neobdavčeno povračilo za delovno aktivne, povišali bomo povračilo zneska trošarin, ki ga dobijo javni prevozniki.”

Robert Golob

Junija naj bi po Golobovih besedah pripravili tudi ukrepe, ki bodo naslovili cene hrane, v prvi polovici julija se bodo lotili še ukrepov okoli elektrike in ogrevanja.

Ukrepe, sprejete na seji vlade, so predstavli predsednik vlade Robert Golob ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo in za infrastrukturo Matjaž Han in Bojan Kumer, ki sta del medresorske skupine za pripravo ukrepov proti draginji. O tem smo poročali tukaj.

Matjaž Han

Gospodarski minister Matjaž Han  je dejal, da si država ni mogla privoščiti, da bi delala tak minus kot doslej. Han pravi, da razume odločitev Janševe vlade, ko je naftnim trgovcem napovedala povračilo škode. A dodaja, da če bi obstoječe stanje nadaljevali, bi lahko prišlo do več sto milijonov evrov odškodninskih zahtevkov. Država je po Hanovih besedah zadnje čase takšne zahtevke dobivala skoraj dnevno.  Ob nadaljevanju takšnega stanja, bi se naslednje leto spraševali, kje bomo dobili denar za socialo, zeleno politiko, investicije, meni Han. Stanje je naftni turizem še poslabšal, zatrjuje Han. Imeli smo ceno naftnih derivatov, ki ni bila v skladu s trenutnimi cenami na trgu ali borzno ceno. “Vsak, ki je prišel k nam tankat, se je zažrl v naša sredstva,«  je dejal Han. Vlada je bila po Hanovem mnenju prisiljena zavračati zahtevke naftnih trgovcev. Han in Kumer se bosta z naftnimi trgovci poskušala dogovoriti, kako naprej.

Foto: Vlada RS Twitter

By A.K.

3 thoughts on “Golobovi ukrepi: regulacija marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest, sprostitev marže in cene na avtocestah”
  1. […] Ob regulaciji cen je premier Golob pojasnil: “Trg izven avtocest žal ne deluje. Vsi ponudniki imajo ves čas cene, ki so med seboj skoraj identične. Če trg ne deluje, je vrnitev na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza. Cena nafte se je v letu in pol iz 70 evrov na tono dvignila na več kot 120 evrov. Maloprodajne cene temu v celoti niso sledile. V istem obdobju smo v Sloveniji imeli različne režime.«… več tukaj. […]

  2. […] Premier Golob je regulacijo pojasnil z besedami: “Trg izven avtocest žal ne deluje. Vsi ponudniki imajo ves čas cene, ki so med seboj skoraj identične. Če trg ne deluje, je vrnitev na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza. Cena nafte se je v letu in pol iz 70 evrov na tono dvignila na več kot 120 evrov. Maloprodajne cene temu v celoti niso sledile. V istem obdobju smo v Sloveniji imeli različne režime.«…več tukaj. […]

Komentar: