Golobu z odstopom zagrozili 103 direktorji zdravstvenih domov

Foto: Pixabay

Golobu z odstopom zagrozilo več kot 100 direktorjev zdravstvenih domov

Z odstopom grozijo 103 direktorji ZD-jev in sicer, če vlada do konca meseca plačnih nesorazmerij, ki bodo nastala z dvigom zdravniških plač, ne bo odpravila. Premierju Golobu so poslali pismo, v katerem zahtevajo takojšnje ukrepanje.

Od predsednika vlade Roberta Goloba direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov zahtevajo, naj odpravi plačna nesorazmerja, ki bodo nastala z aprilom, ko se zdravnikom v skladu z lanskim dogovorom zvišajo plače – mladim zdravnikom se bodo povišale za petino, starejšim zdravnikom specialistom za 8 odstotkov, ob tem pa se bo odpravil tudi plačni strop. Če vlada do 1. aprila ne bo ukrepala, direktorji zdravstvenih zavodov grozijo z odstopom.

Direktorje je zmotilo predvsem to, da jih bodo nekateri zdravniki aprila tudi z osnovnimi oziroma izhodiščnimi plačami prehiteli.

“To postavlja vodstva javnih zdravstvenih zavodov v povsem neprimerljiv in diskriminatoren položaj glede na zahtevnost in odgovornost delovnega mesta in so kaplja čez rob že doslej absurdne situacije,” so zapisali v pismu. Pod zapis se je podpisalo 103 direktorjev oziroma strokovni direktorji 77 bolnišnic, zdravstvenih domov in javnih inštitutov s področja zdravstva.

Direktorji v pismu pojasnjujejo, da se povprečni direktor bolnišnice uvršča v 57. razred, direktor zdravstvenega doma pa v 53. razred. Z aprilom bodo najbolj izkušeni zdravniki uvrščeni v 62. razred, v nadaljevanju pa vse do 66. plačnega razreda. Podpisniki opozarjajo, da so nekateri zdravniki in medicinske sestre, predvsem zaradi nadur in dodatkov že zdaj bolje plačani od direktorjev, aprilski dvig bo nesorazmerja še povečal.

Direktorji so na pomanjkanje motiva za delo opozorili že februarja

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so že februarja opozorili, da so direktorji zdravstvenih zavodov nagrajeni precej slabše kot sodelavci, ki jih vodijo.

“Direktorji in strokovni direktorji, ki so zdravniki, opozarjajo, da nimajo več nikakršnega motiva za nadaljevanje dela na vodilnih delovnih mestih za bistveno nižjo plačo od kolegov, ki jih vodijo, zato nekateri celo razmišljajo o odstopu s svojih funkcij,” so zapisali v februarskem sporočilu za javnost.

Direktorji vladnega odziva na pismo, ki naj bi ga premierju poslali že prejšnji teden, še niso prejeli.

vir Foto: Pixaby